Lelle drágult a legjobban

A hazai üdülőkörzetekben a Tisza-tónál volt a legnagyobb mértékű drágulás tavaly, ám még így is ez a körzet számít a legolcsóbbnak. A legdrágább üdülő- és lakóingatlanok a siófoki járásban voltak.

Magyar Nemzet
2020. 07. 11. 6:45
null
MN_SABLON Fotó: Magyar Nemzet Forrás: Takarék Index

A hazai üdülőkörzetekben a Tisza-tónál volt a legnagyobb mértékű drágulás tavaly, ám még így is ez a körzet számít a legolcsóbbnak. A legdrágább üdülő- és lakóingatlanok a siófoki járásban voltak.

Lassult tavaly a lakó- és üdülőingatlanok drágulása a kiemelt üdülőkörzetekben – ez derül ki a Takarék Index pénteken kiadott elemzéséből. A legnagyobb áremelkedés, 23 százalék, a Tisza-tó környékén volt megfigyelhető, a Velencei-tó–Vértes üdülőkörzetben húsz százalékkal emelkedtek az árak tavaly az előző évhez képest. A legkisebb mértékben a Sopron–Kőszeghegyalja környékén, valamint a Mecsekben és Villányban változtak az árak, ezekben a körzetekben egyaránt 10-10 százalékos emelkedést regisztráltak mindössze.

A korábbi évektől eltérően a Takarék Index elemzői most együtt vizsgálták az üdülőkörzetekben a lakóingatlanok és az üdülők árát. Összesítésük szerint az üdülőövezetek közül továbbra is a főváros a legdrágább, ahol átlagosan több mint 600 ezer forintot kellett fizetni tavaly négyzetméterenként. A második helyen a Balaton és környéke állt több mint 400 ezer forintos átlagárral, melyet a Dunakanyar, illetve Sopron–Kőszeghegyalja környéke követett. A jelentős drágulás ellenére továbbra is a Tisza-tó számított a legolcsóbbnak, ahol mintegy százezer forintos négyzetméterenkénti átlagáron lehetett ingatlanhoz jutni.

Az elmúlt évtizedben a budapesti üdülőövezetben emelkedtek a leginkább az ingatlanárak, több mint megkétszereződtek, de majdnem a duplájára növekedtek Sopron–Kőszeghegyalja környékén is, a Balatonnál pedig nyolcvanszázalékos növekedést mértek. Eközben a Tisza-tó környékén csak kilenc százalékkal kellett többet fizetni a lakó- és üdülőingatlanokért tavaly, 2009-hez képest. Ez azt jelenti, hogy nyílik az árolló a Balaton és a Tisza-tó között: míg 2009-ben átlagosan valamivel több mint két és félszeres, addig tavaly már több mint négyszeres volt az átlagárak különbsége, a Balaton javára – állapítja meg az elemzés.

Fotó: Magyar Nemzet / Takarék Index

A Balatonnál a siófoki járás parti része számított a legdrágábbnak tavaly, a második helyen a balatonfüredi járás parti része, míg a harmadikon a fonyódi parti része állt, ezekben a térségekben 510-560 ezer forint között mozogtak a tipikus négyzetméterárak. A Balatonnál 2009 és 2019 között a fonyódi járásban drágultak legnagyobb mértékben a lakóingatlanok és az üdülők átlagos árai, megháromszorozódtak, de szintén jelentős, 179 százalékos volt az árnövekedés Balatonfüreden és a környékén.

Az elmúlt tíz évben a Balaton mellett található települések közül nagyon sok esetében kiemelkedő áremelkedés volt megfigyelhető, különösen a Tisza-tó mellettiekhez képest. A legnagyobb áremelkedés a medián fajlagos árakkal számolva Balatonlellét és Balatonalmádit jellemezte, ahol kétszáz százalék fölötti növekedés volt megfigyelhető, szemben a Tisza-tónál mérhető kevesebb mint harminc százalékkal.

A koronavírus-járvány miatt a kereslet a szokásosnál később kezdett élénkülni idén az üdülőkörzetek lakáspiacain. Segítheti a hazai üdülőövezeteket, hogy idén kevesebben választják a külföldi nyaralást a bizonytalan járványügyi helyzet miatt. A Szép-kártya hazai felhasználhatósága szintén hazánk vízpartjainak népszerűségét növelheti – szögezik le az elemzés készítői.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.