Már az a kérdés, mennyivel csökkennek a lakásárak

A járvány első hulláma során a panelek lettek olcsóbbak, most a drága belső városrészekben érezhető leginkább változás.

Pintér
2020. 10. 24. 8:45
null
Kisebb és olcsóbb új lakások a keresettek, de a fejlesztők is mérsékelték az árakat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány elhúzódó második hulláma miatt már nem is az áremelkedés lassulásáról, hanem a lakásárak csökkenéséről szólnak a friss beszámolók. Az Otthon Centrum (OC) elemzése szerint a Covid–19 hatására változó vásárlási szokások révén az ősz elején országszerte átlagosan több mint nyolc százalékkal mérséklődtek az újlakás-árak a nyári árszinthez viszonyítva.

Ez részben azzal magyarázható, hogy az olcsóbb lakásokat keresték a vevők, de arra is számos példa akadt, hogy a fejlesztő néhány százalékkal csökkentette az árat.

Budán vagy a megyei jogú városokban a csökkenés tíz százalék körüli volt, a kisebb városokban pedig öt százalékkal mérséklődött az új építésű ingatlanok ára.

Ugyanebben az időszakban a használt lakások ára is mozgott.

Áresés leginkább a felkapott XIII. kerületben és Észak-Budán volt tapasztalható, ahol akár tíz százalékot meghaladó csökkenésnek örülhettek a vevők. A megyei jogú városokban és a külső pesti kerületekben viszont valamelyest tovább emelkedtek a négyzetméterárak.

A panellakások egy négyzetméteréért ugyanakkor országos átlagban hét százalékkal többet kellett fizetni szeptemberben, mint a nyári hónapokban. Mindez árkorrekció is lehet, hiszen a járvány első, tavaszi hulláma során ennek az ingatlantípusnak az ára esett leginkább. A mostani áremelkedés is inkább csak a kisebb városokban és a külső pesti kerületekben volt jellemző.

A kisebb és olcsóbb új ingatlanok a keresettek, de a fejlesztők is mérsékelték az árakat
Fotó: Havran Zoltán

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második negyedévi előzetes adatai szerint éves szinten hat százalékot meghaladó mértékű az átlagos árcsökkenés. Ez persze a teljes feldolgozottság idejére még változhat, de az egyértelműen látszik, hogy megtört az évekig tartó jelentős áremelkedés, és legjobb esetben is stagnálás várható a lakásárakban. – Az elmúlt öt évben először fordult elő, hogy a használt lakások ára éves szinten csökkent. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a lakáspiacon is bizonytalanságot hozott a koronavírus-járvány megjelenése. A kereslet és a kínálat jelentősen visszaesett az első hullám legsúlyosabb időszakában – kommentálta az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.