Csökkenni kezdett a legtöbb építőanyag ára

Scheer Sándor Market-vezérigazgató szerint már nem nekik kell udvarolniuk, őket keresik a beszállítók.

2020. 09. 30. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szerződésekre, új beruházásokra van szüksége az építőiparnak, arra kell figyelni, hogy a jelenleginél alacsonyabb szintre ne csökkenjen a munka – hangoztatta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója egy délelőtti sajtóbeszélgetésen. A Kopaszi-gátnál zajló BudaPart-projekt építési helyszínén Scheer Sándor arról beszélt, hogy a koronavírus legsúlyosabb következménye, hogy bizonytalanságot okozott. Ugyanakkor a tavaszi megtorpanás arra is lehetőséget adott, hogy „levegőt vegyenek”, alaposabban tervezzenek és felkészüljenek a következő munkákra.

A járványhelyzetnek szerinte amúgy is vannak pozitívumai, ezek között említette, hogy olyan légkör alakult ki, amilyennel az elmúlt négy-öt évben nem találkoztak.

Megfordultak a szerepek pár évig, sokszor nekünk kellett udvarolni, arról szólt a történet, hogy ki fizet többet a szakkivitelező kisvállalkozásoknak

– jegyezte meg a vezérigazgató, aki szerint ez most változik, hiszen éles verseny kezd kialakulni azért, hogy egy cég egy építkezésen munkát tudjon vállalni, hogy beszállító lehessen. Scheer Sándor leszögezte, a világpiaci árakkal szoros összefüggésben lévő termékeket kivéve

minden építőanyag és termék ára csökken. Példaként említette a szálas hőszigetelőket, ahol az egyik belarusz cég húsz százalékkal vitte lejjebb az árait, egy másik ismert szereplő pedig kilenc százalékkal.

Varga Mihály (b) pénzügyminiszter és Scheer Sándor. Új beruházásokra van szüksége az építőiparnak
Fotó: MTI

A külföldi munkavállalásról azt mondta, egy burkoló ma itthon is megkeres havi ötszázezer forint nettót, ha kimegy Ausztriába, átszámítva 700-800 ezret kaphat. De mivel ott magának kell gondoskodnia a szállásról, étkezésről, és csak kéthetente mehet haza a családjához, a kis különbség miatt már nem biztos, hogy megéri. Scheer Sándor megjegyezte, a Market öt hazatérő kollégát tudott felvenni az elmúlt időszakban.

A Market-csoportról szólva kiemelte, hogy évekkel ezelőtt elkezdték felépíteni a saját leányvállalati rendszerüket. Ennek köszönhetően például ipari beruházásoknál a munkák hatvan-hetven százalékát maguk végzik el, így nincsenek kiszolgáltatva másoknak. – Ez teszi lehetővé az extrém határidőket, a fegyelmezett munkavégzést és a szabályos foglalkoztatást – mutatott rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.