Már az ötödik blokk épül a Kudankulam Atomerőműben

Az orosz vállalatok megkezdték az új blokk reaktorának és a turbinagépház berendezéseinek gyártását.

Magyar Nemzet
2021. 06. 30. 12:00
null
Békésen halászgatnak a kudankulami reaktor tövében Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roszatom megkezdte az indiai Kudankulam Atomerőmű 5. blokkja építését, ünnepélyes keretek között öntötték az első adag betont a reaktorépület alaptestébe – közölte lapunkkal a vállalat. Az ezt megelőző felkészülés során a főépület mellett előkészítették a segédépületek, a blokkvezérlő, a turbinagépház, a normál üzemi áramellátást, valamint az üzemzavari áramellátást biztosító egységek alapozását.

– A Kudankulam Atomerőmű projekt évek óta a szoros orosz–indiai együttműködés jelképe. A Roszatom az atomenergetikában csúcstechnológiákkal rendelkezik. Indiai kollégáinkkal együtt készek vagyunk sorozatban építeni a legmodernebb, 3+ generációs, orosz tervezésű blokkokat egy új helyszínen, erről már korábban megállapodtunk – jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

Az atomerőmű első két blokkjának kapacitása nem elég, továbbiakat rendelt India
Fotó: Reuters

Az orosz vállalatok már megkezdték az új blokk reaktorának és a turbinagépház berendezéseinek gyártását. A blokk építéséhez szükséges részletes műszaki tervdokumentáció két évre előre rendelkezésre áll. A Kudankulam Atomerőmű 3. és 4. blokkjának építésére vonatkozó általános keretmegállapodás 2014. április 10-i aláírása után tárgyalások kezdődtek az indiai féllel az 5. és 6. blokk építéséről. Ezek eredményeként megállapodás született arról, hogy az újabb két egység is a 3. és a 4. blokk technológiájával épül meg. 2017. június 1-én írták alá az atomerőmű 5. és 6. blokk építéséről szóló orosz–indiai kormányközi megállapodáshoz kapcsolódó hitelszerződést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.