Marad a stabil növekedés

Megemelte idei növekedési előrejelzését a Takarékbank, amely szerint az aggodalmakkal szemben egyáltalán nem kell tartani a bővülés kifulladásától, sőt a lendület még évekig kitart. Komoly kihívást jelenthet a munkaadóknak, hogy továbbra is jelentősen emelniük kell a béreket, máskülönben nincs esélyük a hosszú távú működésre.

Rácz Gergő
2019. 04. 17. 11:30
null
Idén is a belső fogyasztás a gazdaság egyik erős pillére Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság év eleji lendülete alapján megemelte idei és a jövő évi GDP-növekedési előrejelzését a Takarékbank: előbbit 4,2 százalékról 4,4 százalékra javította, míg a 2020-as bővülés mértékét 3,5 százalékról 3,6 százalékra változtatta. Suppan Gergely, a pénzintézet vezető elemzője tegnap újságíróknak elmondta, hogy a gazdaság szinte minden része erőteljesen növekszik, az év elején a kiugró építőipari teljesítmény nyomán 5,5 százalékos lehet jelenleg a bővülési ütem. Hangsúlyozta: teljesen alaptalan az összes értékelés, ami arról szól, hogy leszakadóban az ország gazdasága. – Épp ellenkezőleg, érzékelhető a felzárkózás, három éven belül beérhetjük Portugáliát. Aki leszakadásról beszél, az vagy nem itt él, vagy hazudik – fogalmazott.

Suppan Gergely szerint a sokat hangoztatott uniós források egyre kisebb szerepet játszanak a növekedésünkben, azok a beruházások, amiket az elmúlt időben bejelentettek, illetve amelyek a 2020-as évek elején elkezdenek termelni, már mind piaci forrásból épülnek. Idén olyan sűrű mozgás van, hogy már az első negyedévben bejött a tavalyi teljes működőtőke-beáramlás harmada. Mint azt Suppan kérdésünkre elmondta, jelenleg azt se lehet megbecsülni, hogy hol van a kapacitások vége, rá­adásul eddig is több iparág tudott meglepetést okozni a hatékonyság növelésével.

Suppan szerint a külső körülmények romlásától is felesleges tartani, mivel ezek a tényezők, a globális kereskedelmi hadakozás, a brit uniós kiválás hatásai vagy a lassuló európai gazdaság már mind beépültek az adatokba, és így tudott tavaly öt százalékkal nőni a magyar nemzeti össztermék. Ezek a kedvező folyamatok megmutatkoznak majd a főbb gazdasági mutatókban az idén, számottevően mérséklődhet az államadósság, az ingatlanfejlesztés pedig töretlen munkamennyiséget biztosít az építőiparnak.

Idén is a belső fogyasztás a gazdaság egyik erős pillére
Fotó: Teknős Miklós

A Takarékbank szerint az eddigi tetemes béremelkedés folytatódni fog, egyszerűen nincs más lehetősége a vállalatoknak, ha talpon akarnak maradni. Ez azzal jár, hogy több hazai kis- és középvállalat, amelyik nem tudja tartani a lépést, bezárhatja a boltot. A bérfejlesztés országos szinten is érdek, mivel a térségünkön belül is egyre magasabbak a fizetések. Ebben nem szabad lemaradni, ha meg akarjuk tartani a gazdasági vonzerőnket, továbbá a bérek és az állami támogatások hatására egyre többen jönnek haza a külföldi munkavállalás után. Ez az államnak is feladatot jelent, például a pedagógusoknak magasabb bért kell adni az oktatás fenntarthatóságának érdekében, mivel jelenleg targoncavezetőként is van jobb ajánlat, a nagy cégeknél pedig nem áll meg a bérfejlesztés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.