Márton-napi utazás az asztal körül

A gardróbban hagyhatjuk a hét végén az elegáns ruhadarabjainkat, ezúttal ugyanis főként vidéken, a fényes városi éttermek helyett a neves borvidékek egyszerű pincéi, kockás terítős vendéglői várják a gasztronómia útra kelő szerelmeseit. A késő őszi időjárásban november legnépszerűbb turisztikai ünnepe a fehér asztal mellett elöltött Márton-napi libanapok, amikor tradicionális libás ételeket fogyaszthatnak az ínyencek és a hagyományok követői, jó borok kíséretében. Országszerte nagyon gazdag az elkövetkező napokban terítékre kerülő Márton-napi élménykínálat.

Magyar Nemzet
2019. 11. 08. 15:24
null
A jellegzetes, szárnyasból készült ételek minden évben vendégek sokaságát csábítják fogyasztásra Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományosan a karácsony előtti negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap Márton-nap november 11-én, amikor a dolgos szezon zárásaként a hagyományok szerint gazdag libalakomákat, bálokat, vásárokat tartottak a városokban és a falvakban, hatalmas evés-ivással, dínomdánommal annak reményében, hogy a következő esztendőben is bőségesen lesz mit fogyasztania az embereknek. Manapság is nagyon népszerűek a libanapi gasztronómiai programok az éttermekben és a szálláshelyeken, a különféle szolgáltatóknál. Annak, aki késő őszi utazást tervez valamely bakancslistás úti célja felé vagy helyben áldozna a gasztronómia élvezetének, érdemes szemezgetnie az ilyenkor tipikus belföldi élménylehetőségek közül. A hétfői nap előtt már holnap és vasárnap is sok helyütt különleges menüvel kínált libanapokat tartanak országszerte, ennek jegyében a teljesség igénye nélkül igyekszünk kóstolót nyújtani a várható programokból.

Szombaton még megízlelhetjük a november 4-e óta tartó keceli Pálinkahét legkiválóbb italait és ételeit, ám akik frissen sült kemencés ételeket ennének, azoknak tovább haladva az Alföldön, a holnap Petőfi szülővárosában tartandó hagyományos gasztronómiai fesztivált ajánlják a vendégszerető kiskőrösiek. Budán gesztenyeünnnep lesz, Szolnokon az immár nyolcadik csokoládétalálkozó csábítja az édesszájúakat, Debrecenben pedig már ma megkezdődik az „egri borcsillagokkal” csábító Márton-lakoma, míg Bodrogkeresztúron a Hegyalja különleges ízeit kínálják a település messze földön híres termelői piacán.

Hogy rögtön az elején szédítő legyen a választék, a libanapokat megelőzve szalonna- és kolbászfesztiválon csillapíthatják éhségüket a Pécshez közeli Orfűre látogatók, Zalakaroson szőlőhegyi pikniken tartják jól a vendégeket, a pannonhalmi borvidék szőlészei pincejárásra invitálják az utazókat, míg a veszprémi Arénában ma kezdődik a már hagyományos és rendkívül népszerű kétnapos Bakony Expo, amelyen ezúttal is az ízeké lesz a főszerep. Bogácson is ezen a hét végén tartanak ízletes napokat, ahol színes programokkal és finom falatokkal hirdetett vigasságokra és búcsúra várják az érdeklődőket a Cserépi úti pincesoron.

Tökfaragás és holdfénytúra

A Balatonra látogatókat válaszút elé állítják a hét végi rendezvények. Badacsonytomaj a finom nedűk kedvelőit szombaton tökfaragó versenyre, a túrázókat holdfénytúrára várja. Hévíz Festetics terén ezúttal is megrendezik a libafuttató versenyt, az ügyes kezű asszonyok-lányok kézműves-bemutatót tartanak, vasárnap délután pedig népi misztériumjátékban gyönyörködhetnek a gyógyfürdővárosba látogatók, akik este lámpás felvonuláshoz csatlakozhatnak a város Szentlélek-templomától a Deák térig vezető úton.

Érdemes részleteiben kiemelni néhány tematikus programot. Például lampionos felvonulással, díjátadó gálával és országos kirakodóvásárral idézik fel a hét végén Szombathelyen Szent Márton alakját. A szervezők közlését idézve a távirati iroda jelezte, hogy pénteken délután püspöki szentmise kezdődik a szombathelyi székesegyházban, utána lampionos felvonulás indul a Szent Márton emlékparkhoz, ahol koszorúzást és ünnepi megemlékezést tartanak. Szombaton este a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban díjátadó gálát tartanak, ám a vasi skanzenben már pénteken délutántól várják a látogatókat az országos nagyvásárra, amelyen legnagyobb számban kézműves termékeiket kínálják az árusok, és olyan hagyományos népi ételeket is megkóstolhatnak a látogatók, mint a dödölle és a kukoricaprósza. A vasárnap estig tartó vásári forgatagot könnyűzenei koncertek, néptánc- és népzenei programok, bábszínházi előadások, íjászbemutatók, bormustra és főzőverseny is színesítik.

A jellegzetes, szárnyasból készült ételek minden évben vendégek sokaságát csábítják fogyasztásra
Fotó: 123RF

Varázslatos egyestés programra hívják Villány szerelmeseit szombaton: a Programturizmus.hu-n megjelent felhívás szerint mindenkit szeretettel várnak november 9-én Villányba, a hagyományos Márton-napi lampionos felvonulásra, majd ezt követően a Diófás térre, ahol mindenki ehet libazsíros kenyeret, sült tököt, amelyet leöblíthet forralt borral, punccsal vagy forró teával.

Bandázás, újborkóstoltatás libatepertővel, libazsíros kenyérrel Egerszalók pincéiben. Népzenei koncert és táncház, töklámpáskészítés, gyertyamártás, népi játékok, libasütés kemencében a Barlanglakásoknál – címszavakban így mutatkozik be az ugyancsak szombat estére kínált egerszalóki program, amely a gyógyvizes fürdőzés lehetősége mellett különleges hét végi kirándulásnak ígérkezik.

Családdal együtt

Idén is megrendezik az egész család számára tartalmas kikapcsolódást nyújtó Márton-napi újborfesztivált és libatort a szentendrei skanzenben, ahol az ilyenkor jellemző népszokások mellett Szent Hubertus alakja is megelevenedik. A vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához kapcsolódva solymászokat, vadászokat és halászokat is meghívtak a fesztiválra. Természetesen nem maradhatnak el a jellemző ízek, a skanzen éttermeiben ezért tipikus libaételek és családi pincészetek borai várják a Dunakanyar kapujaként jegyzett Szentendre látogatóit.

A programok között őszbúcsúztató koncertek, gólyalábas előadás, valamint táncház is szerepel – közölték a szervezők. Kiemelték: a finom ételek kóstolása mellett érdekességeket is megtudhatnak a vendégek Szent Márton püspök életével és hazai tiszteletével, illetve a libakultusz eredetével kapcsolatban. A program során kínált kézműves-foglalkozások az őszhöz kapcsolódnak – szalmalibát, madáretetőt, üveglámpást, gyapjú- és termésállatkákat készíthetnek a kisebb-nagyobb látogatók ezen a hét végén. A vadászati hagyományok iránt érdeklődők vadászkutya-bemutatón vehetnek részt, kipróbálhatják az íjászkodást, de lesz szabadulószobás játék trófeakiállítással is. A mostani libás skanzenes programon gyermekkoncertek és mesemondó versenyek is szórakoztatják a családokat.

A hét végén rendezik az újborhoz kapcsolódó rendezvénysorozatot Pápán, az Esterházy-kastély udvarán tartandó kulturális és folklórprogramok mellett kiváló ételekkel és ízletes borokkal is várják a látogatókat. Az ínyencek az újbor és a must kóstolását sem hagyhatják ki a szervezők szerint, de ígéretes élményt nyújthatnak az e hét végi kulturális programok, koncertek és a jellegzetes gasztronómiai különlegességek is a látványos udvari környezetben.

Számos eseményen szórakoztató játékok is várják a közönséget
Fotó: MTI/Mudra László

Jövő héten is lehet lakomázni

A jövő hét végén több helyütt folytatódnak a libanapi események. Így például a siófoki fesztivál, november közepén ugyanis a libáé a főszerep a déli parti városban. A Fő téren tartandó ingyenes Libadalmon a Balaton környéki vendéglátók konyhájából libás ételeket kóstolhatnak a látogatók, de nem marad el a finom magyar pálinka és az újbor sem. A hangulatosnak ígérkező siófoki libás kiránduláson három napon át gasztronómiai élmények, családi programok, bemutatók és kulturális események várják november 15. és 17. között a Balaton késő őszi utazóit.

Ugyancsak a jövő hét végén csábít a Hajdúszoboszlón már évek óta hagyományos programként jegyzett Márton-napi torkoskodás, a fürdővárosban ráadásul a kulináris élmények mellett zenés-táncos programokból sem lesz hiány a november 15–17-ig meghirdetett tematikus napokon, amely egyben az év záró gasztronómiai eseménye a hajdúsági városban. Ezúttal új borral és libából készült ételekkel várják a látogatókat a szoboszlói Vigadalom vendéglátói, akik több zenés és kulturális élménnyel is szórakoztatják majd a megjelenteket.

Misszionárius püspök

A Saváriában született Mártont 371-ben választották Tours püspökévé, ő azonban tiltakozott ez ellen, és a legenda szerint egy libaólba próbált elrejtőzni. A libák gágogása azonban felfedte rejtekhelyét, így püspökként folytatta a pogányok megtérítését szolgáló misszionáriusi munkáját. A szentté avatott tours-i püspök emlékét nevében 15 magyar település őrzi, és ugyanennyi a jórészt velünk szomszédos országokban. Márton napja ma már a legtöbb helyen „gasztronómiai ünnep”, egyszersmind a mezőgazdasági munkák végét és az advent közeledtét jelző világi-egyházi esemény.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.