Meglepetés a támogatott hiteleknél

Ahogyan arra számítani lehetett, a lakáshitelek piacát is megtépázta a koronavírus-járvány: a bankok mintegy 69 milliárd forintnyi, áprilisi új szerződésállománya éves szinten 18 százalékos csökkenésnek felel meg. A támogatott lakáshiteleknél azonban látványos, 61 százalékos növekedés következett be. A személyi kölcsönök piacán megközelítőleg negyedére esett vissza az új kihelyezett hitelösszeg az előző év azonos időszakához képest.

Horváth Éva
2020. 06. 12. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első négy hónapjában, a koronavírus-járvány okozta áprilisi visszaesés ellenére hét százalékkal több volt a lakáshitelek állománya, 307 milliárd forint. Az áprilisi adatokból azonban már az látszik, hogy a magyarországi bankoknál az új lakásokra kötött hitelszerződések összege 69,1 milliárd forint volt, ez pedig már 18 százalékkal marad el a tavaly áprilisi összegtől. A karantén időszakában bekövetkezett visszaesés nem érte váratlanul a piacot, a járvány miatti korlátozások, a bizonytalanabb gazdasági kilátások, a különböző szektorokban végrehajtott elbocsátások és az ugyancsak bizonytalanabb jövedelmi kilátások mind visszafogták a lakás- és hitelpiaci keresletet. Ráadásul a kedvezőtlen környezet miatt a bankok egy része még szigorított is a hitelezési feltételeken – állapítja meg a Money.hu legfrissebb, hivatalos adatokat feldolgozó összeállításában.

Figyelemre méltó jelenség ugyanakkor, hogy az államilag támogatott lakáshitelek a piaci trenddel ellentétes eredményt produkáltak. Az e körbe tartozó konstrukciók szerződéses összege áprilisban megközelítette a 11 milliárd forintot, ami 62 százalékkal haladja meg a tavaly áprilisi szintet. Mindeközben a piaci lakáshitelek összege 25 százalékkal 58 milliárd forintra csökkent részben a már említett gazdasági bizonytalanságok, részben a banki szigorítások miatt.

Az év első négy hónapjában a támogatott új lakáshitelek szerződéses összege 54 milliárd forintra, éves összevetésben 83 százalékkal gyarapodott. A piaci feltételekkel elérhető új lakáshiteleknél az év első négy hónapjában két százalékkal 251 milliárd forintra csökkent az állomány.

A május beköszöntével azonban ismét megnőtt az érdeklődés a lakossági hitelek iránt – erre már a Bank360.hu legújabb elemzése hívja fel a figyelmet. Ekkorra már tetőzött a járvány, és a korlátozások feloldása is megkezdődött, továbbá az összes jelentős pénzintézet megjelent a legfeljebb 5,9 százalékos személyi kölcsönnel. Könnyítéseket kaptak a családtámogatási kedvezményeket igénylők is. Egyszerűbb lett a lakáshitel-igényléssel járó dokumentáció leadása is.

A Money.hu szakértői szerint a koronavírus-járvány hatása a lakossági hitelpiacon elhúzódva jelenik majd meg, egyelőre nehéz megjósolni, milyen konkrét hatásai lesznek. Az biztosra vehető, hogy a bankok a korábbinál szigorúbb feltételekhez kötik a hitelfelvételt, nemcsak a lakás-, hanem a személyi kölcsönöknél és egyéb konstrukcióknál is. Ilyen szigorításnak számít például, hogy minimum jövedelemhez kötik a hitel jóváhagyását, vagy vizsgálhatják, hogy a jövedelem olyan szektorból érkezik-e, amit a koronavírus-járvány gazdasági hatásai fokozottan érintenek.

KERET

Nem kapkodtak áprilisban a személyi kölcsönökért

A személyi kölcsönök piacán áprilisban negyedére esett vissza az új kihelyezett hitelösszeg az előző év azonos időszakához képest. Míg tavaly a középső tavaszi hónapban 48,96 milliárd forint személyi hitelt vett fel a lakosság, addig most 12,99 milliárd forintot, ami szintén jelentősen elmarad az idei első negyedéves, 41,99 milliárd forintos átlagtól. Utoljára 2015-ben és 2016 elején volt ilyen alacsony szinten az új személyi hitelek kihelyezése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.