Matolcsy György: A tudás már nem magántulajdon

A magyarországi társadalom tehetősebb része a vagyon 91 százalékát, a fennmaradó hányad pedig a kilenc százalékát birtokolja – hívta fel rá a figyelmet a jegybank elnöke.

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 10:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudásalapú társadalom előnyeiről írt Matolcsy György, a jegybank elnöke a Növekedés.hu portálon. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon is egyenlőtlen a társadalom vagyoni és jövedelmi helyzete: a tehetősebb része a vagyon 91 százalékát, a fennmaradó hányad pedig a kilenc százalékát birtokolja.

A Magyar Nemzeti Bank vezetője azt elemezte, hogy a társadalom utóbbi csoportjának felemelkedése reménytelennek tűnik, de az első csoport a gazdag európai országokhoz viszonyítva hasonlóan kilátástalannak tarthatja a helyzetét. Matolcsy szerint ez csak a látszat, hiszen „századunk nagy hullámai valójában azoknak kedveznek, akik ma lent vannak, akiknek semmijük sincs, de felfelé törnek”. A fejlődés pedig a tudást használja fel erőforrásként. A jegybank elnöke úgy véli, hogy a tudás azzal lesz több, ha felhasználják, már közösségben birtokoljuk azért, hogy az egyének ne korlátozzák a hasznosulását. Vagyis a tudás nem magán-, hanem társadalmi tulajdon. A növekedés új üzemanyaga pedig az adat, ezért az államnak kell olyan szabályozást alkotnia, amellyel minden magyar részesedhet az adatainak felhasználásából származó haszonból.

A jegybank elnöke megemlíti azt is, hogy a magyar állam jelentős adósságot halmozott fel, de ez lehetőség is, hiszen az új állampapírokkal 2030-ig minden államadósság forintban, hazai szereplőknél és zömében a családoknál halmozódik majd fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.