Fontos ügyben ad eurószázmilliókat Magyarországnak az unió

Az unió jóváhagyta Magyarország a munkahelyvédelmi program keretében benyújtott hitelkérelmét.

Forrás: MTI2020. 10. 24. 9:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós munkahelymegőrző hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a tanács – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.

A munkahelymegőrző támogatáshoz szükséges tőke az Európai Unió kötvénykibocsátásával van biztosítva. Az Európai Bizottság első lépésben október 20-án 17 milliárd euró összegben bocsátott ki kötvényt, amelyre hatalmas érdeklődés mutatkozott. A tervek szerint az érintett tagállamok – köztük Magyarország – teljes hiteligényének hozzávetőleg felét még 2020 folyamán megkapja, a fennmaradó összeg folyósítására 2021 elején kerül sor.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a SURE keretein belül érkező kedvező feltételű hitel a 2020. február 1. után bevezetett munkahelymegőrző és munkaegészségügyi intézkedések költségeinek utólagos finanszírozására szolgál.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormány számos formában segítette a koronavírus-járvány okozta válság miatt megszorult munkavállalókat: az eddigi intézkedéseknek köszönhetően kilencszázezren részesültek munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban.

A PM közölte: korábban valótlan és félrevezető állítások hangoztak el baloldali képviselők részéről a SURE-finanszírozással kapcsolatban, többek között az, hogy Magyarország nem, illetve nem időben nyújtotta be pályázatát. A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar kormány időben, valamennyi tagállammal egyszerre nyújtotta be igényét az Európai Bizottságnak a munkahelyvédelmi intézkedések finanszírozására.

A tanácsi döntés azt jelenti, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal és a többi érintett tagállammal egyidejűleg, hamarosan megköti a hitelmegállapodást is.

Fontos ügyben ad eurószázmilliókat Magyarországnak az unió

Mint arról korábban beszámoltunk, Steiner Attila uniós ügyekért felelős államtitkár szerint rossz üzenet, ha az Európai Parlament hátráltatja a válságkezelést. A súlyosbodó vírushelyzet az erőforrások jó részét elvonja majd, így nem kérdés, hogy az állam- és kormányfők által a nyáron kitárgyalt pénzügyi csomag végrehajtásának mielőbb meg kell kezdődnie. Egyre nagyobb a nyomás, hogy félretegyük az intézményközi vitákat és a pénz tényleg eljusson oda, ahol szükség van rá – nyilatkozta lapunknak adott interjújában Steiner Attila. Az uniós ügyekért felelős államtitkárt a múlt heti uniós csúcsértekezlet eredményeiről és az EU klímaambícióiról is kérdeztük. – Magyarország valóban törekszik az aktív szerepvállalásra a zöldmegállapodás végrehajtása során – húzta alá a politikus, aki elmondása szerint ugyanakkor kissé szkeptikus azzal kapcsolatosan, hogy az EU kizárólag a zöldfordulattól várja a gazdaságösztönzést, a válságból való teljes kilábalást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.