Megjelentek a K+F pályázatok

Magyar Nemzet
2019. 04. 06. 13:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiírták az új kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer első pályázatait tegnap. Az új konstrukciók közül elsőként az Országos kutatási tudományos alapprogramok (OTKA) kutatói kiválósági pályázatok felhívásait jelentette meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). Birkner Zoltán, a hivatal elnöke a távirati irodának elmondta: nagyobb keretösszeget, rugalmasabb forrásfelhasználást és csökkenő adminisztrációt nyújt a jelentkezőknek a pályázatok megújuló struktúrája. A hangsúly a hatékonyságot és a versenyképesség növelését célzó projekteken van – emelte ki a hivatalvezető.

A kormány célja, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok ne eredmény nélkül tűnjenek el, hanem a magyar gazdaságot érdemben szolgáló szabadalmakban, találmányokban hasznosuljanak – fogalmazott a hivatal elnöke.

Hozzátette: minden most kiírt pályázattípusnál nőtt az elnyerhető kutatói bér, egyszerűsödtek a keresetkiegészítés szabályai, a posztdoktori pályázatoknál pedig a béren kívül már dologi költségek is tervezhetők. A hivatal elnökének szavaiból kiderült, hogy nem csak az egyéni, illetve a kutatócsoport szintű kutatásokat finanszírozzák.

A most megjelent egyéni OTKA-pályázatokkal párhuzamosan már zajlik az intézményeknek korábban kiírt, Tématerületi kiválósági programra benyújtott támogatási igények értékelése is. Ezentúl a 2018-ban indult, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az NKFIH kezelésében a Felsőoktatási intézményi kiválósági program folytatásaként 2019-ben is 13 felsőoktatási intézmény részesülhet összesen 15 milliárd forint összegű támogatásban. Az intézmények a tavaly megkezdett, hároméves kutatási tématerületeiket folytatják, ehhez kapnak további támogatást.

Folyamatosan jelennek tehát meg a vállalatokat és egyetemeket célzó kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok, amelyek elsősorban a piaci fókuszú fejlesztéseket és innovációkat támogatják majd – húzta alá az elnök, hozzátéve, hogy ehhez a célkitűzéshez igazodnak az egyes konstruk­ciók: a Kkv start innováció, a Piacvezérelt K+F+I, a Nyílt innováció és az Ipar-egyetem együttműködés irányvonalak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.