Megjelentek a részletek a moratórium hosszabbításáról

Napvilágot láttak azok a részletek, amelyekből kiderül, hogy a december 31-én lejáró hiteltörlesztési moratórium után a fokozottan rászoruló társadalmi csoportok milyen feltételek mellett kaphatnak további féléves fizetési haladékot. A nehéz helyzetbe került vállalkozások jogosultságát külön kormányrendelet szabályozza majd.

Horváth Éva
2020. 10. 16. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön késő este nyújtotta be az Országgyűlésnek a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Ez szabályozza, illetve részletezi azt a korábban született kormánydöntést, amely szerint a gyermeket várók és nevelők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak jövő év június 30-áig gyakorlatilag ugyanazokkal a feltételekkel vehetik igénybe a törlesztési moratóriumot, ahogyan eddig.

Változatlan alapok

A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatosan továbbra sem változik az a kitétel, hogy

a hosszabbítás is csak a 2020. március 18-án már élő szerződésekre vonatkozhat.

Ugyanakkor azokra az ügyfelekre, akik kimaradnak az újabb kedvező döntésből, a jövő év közepéig hitelfelmondási tilalom lép életbe.

Sokan várják a részleteket, amelyek alapján hátradőlhetnek az érintettek
Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

Az a korábbi szabály a további féléves meghosszabbítás időszakára is vonatkozik, miszerint a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem annak lejártát követően nem megnövelni a felfüggesztett törlesztés ideje alatt a nem teljesített kamat összegével.

Főszabály az, hogy a fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot és törlesztőrészleteket jövő év július 1-jétől, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. Továbbá az adós 2021 első felében is bármikor dönthet úgy, hogy él a fizetési moratóriummal, a teljesítést pedig a szerződésnek a felfüggesztés elrendelése előtt hatályos rendelkezései szerint kell jóváírni.

A törvényjavaslatban szereplő kritériumoknak megfelelően a lakossági ügyfeleknek gyakorlatilag most sem kell tenniük semmit annak érdekében, hogy folytathassák a moratóriumot, az ugyanis automatikusan meghosszabbodik.

A hitelező elsődlegesen elektronikus kapcsolattartás útján egyeztet az adóssal arról, hogy a moratórium meghosszabbításának hatálya alá tartozik-e – derül ki a javaslatból.

Vállalkozások: külön ügyintézés kell

Ahogy az már korábban elhangzott, a céges ügyfeleknek külön kérelmezniük kell majd a hitelezőjüknél a további fél évre szóló fizetési haladékot. Eredetileg arról volt szó, hogy vállalkozások közül azok élhetnek a hosszabbítás lehetőségével, amelyek bevétele 25 százalékkal csökkent.

Most a törvénytervezet e feltétel meghatározását a kormány hatáskörébe utalja.

Azaz külön kormányrendeletben határozzák majd meg azt a negatív mutatószámot, amelynek teljesülése esetén a vállalkozás pénzügyi nehézséggel küzdő gazdasági társaságnak minősül.

A gyermeket nevelők esetében minden adós jogosult a hosszabbításra Fotó: MTI/Marjai János

A csütörtök este benyújtott törvényjavaslat szerint a moratórium meghosszabbítására jogosult adós az a személy (család), aki a szóban forgó törvény hatályba lépése napján gyermeket vár vagy nevelő szülőnek minősül. Terhesség esetén ez úgy érvényesül, ha a magzat betöltötte a 12. hetet, illetve az adós vér szerinti vagy örökbefogadott, 25. életév alatti vagy megváltozott munkaképességű gyermeket nevel. Kitétel még, hogy ez az állapot legalább egy éve tart vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

A nyugdíjasok is kedvezményezettek

Fizetési halasztásra jogosult nyugdíjasnak azok számítanak, akik a törvény hatályba lépése napján saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülnek, illetve 2021 első felében válnak rá jogosulttá. A munkanélküli adós esetében pedig az lehet kedvezményezett, aki a törvény hatályba lépése napján, illetve 2021 első felében hivatalosan álláskeresőnek minősül.

A közfoglalkoztatottaknál is fontos továbbá, hogy a banki adós a törvény hatályba lépése napján közfoglalkoztatási jogviszonyban álljon, illetve 2021. június 30-ig ilyen létesítsen. Adóstársak esetén a javaslat szerint viszont elég, ha csak egyikük tartozik a fenti kategóriák valamelyikébe.

Egymillióan lehetnek érintettek

Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója korábban a Magyar Nemzettel közölte: a számítások szerint az érintett négy csoport csaknem 752 ezer főt jelent, családtagokkal együtt ez elérheti az egymillió főt. Az érintettek hitelállománya 1730 milliárd forintot tesz ki, ami a most futó moratóriumban részt vevő lakossági adósoknak a 47 százalékát jelenti, ez a teljes lakossági hitelállomány nagyjából ötven százaléka.

– Ebből az következik, hogy a jelenlegi moratóriummal érintett lakossági ügyfelek felével mehet tovább a jövő évi moratórium

– emelte ki a főtanácsadó.

A céges banki ügyfelek körében pedig a kiemelten kockázatos kör hozzávetőleg 12 ezer vállalkozást foglalhat magába, ami a most futó törlesztési szünetben részt vevő társaságok húsz százaléka. Tartozásaik 850 milliárd forint összegű hitelállományt adnak ki.

Ha tehát minden megnevezett lakossági és vállalati csoportot összeadunk, akkor

a jövő év januártól június végéig mintegy 450 milliárd forint marad az érintetteknél.

A nyugdíjasok között a kormány mintegy 160 ezer olyan adóssal számol, akik további fél évre fizetési haladékot kapnak
Fotó: Havran Zoltán

Korábbi augusztusi statisztikák alapján ismeretes, hogy a gyereket nevelők képezik a moratóriumot igénybe vevők legnagyobb, 512 ezer fős csoportját, a hitelállományuk 1178 milliárd forintot tesz ki. A 160 ezer nyugdíjas hitele 368 milliárd forint, míg 64 ezer álláskereső 147 milliárd forintos hitelére veszi igénybe a törlesztés felfüggesztésének lehetőségét. A legkevesebben a közfoglalkoztatottak vannak, 16 ezren, mintegy 37 milliárd forintnyi szünetelő hitellel.

A törvénytervezet külön csoportokra is kitér

A hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvénytervezet külön kitér a babaváró támogatást igénybe vevő adósok körére is, kiemelve, hogy a folyósított kölcsön alapján fizetendő kezességvállalási díjat nem kell megfizetni 2021. június 30-ig. A módosult szerződést továbbá nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes. Ahogyan a Nemzeti Eszközkezelő konstrukcióját igénybe vevőkkel és a magáncsődben lévőkkel kapcsolatban is úgy rendelkezik a javaslat, hogy amennyiben az érintettek nem kívánják másképp, rájuk ugyancsak vonatkozik a hosszabbítás. A fizetési kötelezettségek mindkét kategóriában haladékot kapnak és a fizetési határidők átcsúsznak 2021. június 30. utánra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.