Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot + videó

A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni – jelentette ki Orbán Viktor szombaton.

Forrás: Facebook2020. 09. 19. 11:16
ORBÁN Viktor; VARGA Mihály
Budapest, 2020. szeptember 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) és Varga Mihály pénzügyminiszter (középen b) a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén Budapesten 2020. szeptember 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök részt vett a gazdasági operatív törzs mai ülésén, ahol a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatos javaslatot tárgyalták meg. Mint Orbán Viktor a közösségi oldalán bejelentette: ezt a kormány el is fogja fogadni, s január elsejével meghosszabbítják a moratóriumot további hat hónapig, de csak egyes társadalmi csoportoknál.

A moratóriumot december 31-e után meghosszabbítják (várhatóan 2021. június 30-ig) az arra társadalmilag fokozottan rászoruló lakossági ügyfelek, háztartások számára.

E körbe tartoznak a gyermeket nevelő családok – a gyermekek számától függetlenül –, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, valamint a közfoglalkoztatottak. Az érintetteknek semmit nem kell tenniük, a törlesztés ideiglenes felfüggesztése számukra automatikusan jár, csak azt kell jelezniük, ha mégsem kérik.

A moratórium meghosszabbításának lehetősége a vállalkozások előtt is nyitva áll, és meg is kapják, amennyiben a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent. Ám a magánszemélyekkel ellentétben a cégeknek be kell jelenteniük a bankjuknál, ha élni kívánnak a lehetőséggel.

Orbán Viktor továbbá kiemelte: a kormány dönt majd arról is, hogy a háztartások és a vállalkozások egyaránt 6 hónapig hitelszerződés-felmondási tilalmat fognak élvezni a járvány előtt felvett (vagyis a moratóriumban potenciálisan érintett) hitelek esetében.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, decemberig összesen körülbelül 2000 milliárd forintnyi hiteltörlesztéstől mentesítve őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.