Megnyílt Magyarország első LNG-töltőállomása

Megnyílt szerdán a hazai fuvarozók előtt Magyarország első cseppfolyósított földgázt kínáló töltőállomása Szigetszentmiklóson, az M0-s körgyűrű 19-es kilométerénél található pihenőjénél.

Magyar Nemzet
2019. 06. 25. 15:28
null
Az új kút Szigetszentmiklósnál várja a fuvarozókat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílt szerdán a hazai fuvarozók előtt Magyarország első cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltőállomása Szigetszentmiklóson, az M0-s körgyűrű 19-es kilométerénél található pihenőjénél. A fejlesztésnek köszönhetően hazánk becsatlakozik az európai transzatlanti hálózat (TEN-T) korridorjába, az egyik folyosót 550 kilométerrel, a másikat 420 kilométerrel meghosszabbítva. A kút új korszakot nyit a hazai árufuvarozásban, hiszen ennek köszönhetően a magyar üzemeltetőknek is lehetőségük nyílik környezetbarát, LNG-üzemű haszonjárművek beszerzésére, amelyek akár 1500 kilométeres hatótávval is rendelkezhetnek.

Az új kút Szigetszentmiklósnál várja a fuvarozókat

A szigetszentmiklósi töltőpont kivitelezése a PAN-LNG Projekt részeként valósult meg, amelyet korábban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatható projektjei közé választottak. A projekt elsődleges célja az LNG-alapú közlekedés fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra-hálózat magyarországi kiépítésének előkészítése, valamint az első töltőpontok fizikai megvalósítása és azok ellátásának biztosítása. A beruházás összköltsége meghaladja az 1,2 millió eurót, amelynek 85 százaléka uniós forrásból valósult meg. A közforgalmú LNG- és LCNG-töltőállomást a Pannon Fuel Kft. építette.

A töltőállomás prémium minőségű LCNG üzemanyagot kínál a gázüzemű járművek számára, valamint a klímasemleges BioLNG is megjelenik a kínálatban. A PAN-LNG projekt részeként elindult egy hazai LNG-előállító üzem építése, és annak elkészültével még kedvezőbb feltételek mellett lehet majd ellátni a szigetszentmiklósi kutat LNG-vel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.