Mégsem vezeti ki a kínai telekom cégeket a New York-i tőzsde

Szilveszterkor még törölték volna őket a kereskedésből egy elnöki rendelet alapján.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 05. 17:25
Workers celebrate the during closing bell, as they prepare for the return to trading, on the floor at the NYSE in New York
HEALTH-CORONAVIRUS/USA-STOCKS Fotó: REUTERS/Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan dolog történt a patinás amerikai tőzsdén: az újévi hosszú hétvége előtt bejelentették, hogy

törölni fogják a kereskedésből három kínai társaság,

a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom részvényeit, mivel Donald Trump amerikai elnök rendeletben tiltotta meg, hogy amerikai állampolgárok olyan kínai cégekbe fektessenek, amelyek a kínai hadseregnek is szállítanak. A hétfői kereskedésben öt-hat százalékkal esett a részvények árfolyama, majd a tőzsdezárás után az intézmény bejelentette, hogy visszavonja a döntést:

mégsem törlik a részvényeket.

A New York Stock Exchange (NYSE, New York-i Értéktőzsde) azzal magyarázta a döntést, hogy konzultációkat folytatott a szabályozó hatóságokkal, és a tőzsde tovább fogja vizsgálni, hogy a január 11-én életbe lépő elnöki rendelet mennyire érinti a cégeket. A tőzsde és a szabályozó hatóságok vélhetően arra gondolnak, hogy a január 20-án hivatalba lépő új elnök,

Joe Biden esetleg törölni fogja a rendeletet, így viszont arra a néhány napra, amíg a rendelet érvényben van, szükségtelen lenne a papírokat kivezetni a tőzsdéről.

A döntés után, kedden Hongkongban nagyot emelkedett a három részvény árfolyama, lényegében semlegesítve a hétfői esés hatását. Ilyenkor óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy tudhatott-e valaki hétfőn napközben az újabb döntésről, és esetleg vásárolt, vagy vásároltatott-e valakivel a részvényekből. Ezt hívják bennfentes kereskedésnek: sok esetben nehéz kideríteni, hogy történt-e ilyen, mindenesetre az ilyen ellentétes döntések melegágyai lehetnek az efféle, egyébként bűncselekménynek minősülő profitszerzésnek.

A China Mobil Kína legnagyobb telekommunikációs cége 116 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval, 1997-ben vezették be a NYSE-re. A China Telekom 2002 óta forog New Yorkban, a China Unicom pedig 2000 óta, a két cég 22, illetve 18 milliárd dollárt ér. A részvényekkel való kereskedést csütörtökig felfüggesztették, nem kizárt, hogy a felfüggesztést meghosszabbítják addig, amíg az új elnök jelzi szándékát elődje rendeletével kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.