Megszüntetik az ajkai pernyehullást

Korszerűsítik a bakonyi erőművet, így teljesen megszűnhet a pernye Ajkára hullása a 2020-as fűtési szezonra, a felújítás egy részével már ebben az évben elkészülnek.

2019. 11. 22. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korszerűsítik a bakonyi erőművet, így teljesen megszűnhet a pernye Ajkára hullása a 2020-as fűtési szezonra, a felújítás egy részével már ebben az évben elkészülnek. Közben folyamatosan mérsékli a fosszilis tüzelőanyagok arányát a Bakonyi Erőmű Zrt.

Néhány héten belül finiséhez ér az ajkai erőmű 10-es számú kazánjának korszerűsítése, amely az energetikai létesítmény idén ősszel megkezdett rekonstrukciójának első fontos lépése, a teljes folyamat év végéig lezárul – közölte az üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. Mint részletezték, mostanra befejezték a szakemberek a kazán új egységeinek beépítéseihez nélkülözhetetlen bontásokat és kiszereléseket. Ezzel párhuzamosan folyamatosan rekonstruálták a berendezéshez tartozó egyes részegységeket, amely során beépítették a füstgáz recirkulációjához szükséges új ventilátort, valamint felújították a kazánhoz tartozó elektrofiltert is.

Az ajkai erőmű kazánparkjának rekonstrukciója a Bakonyi Erőmű Zrt. mintegy hatmilliárd forint összegű beruházássorozatának kulcsfontosságú eleme, amelynek célja a létesítmény üzembiztonságának fokozása, valamint energiahatékonysági és környezetvédelmi mutatóinak javítása. A korszerűsítést az ajkai lakosság hőenergia-igényének folyamatos biztosítása mellett folytatják. A munkálatok, majd az ezt követő több hónapos próbaüzem tapasztalatai pedig hasznosak lesznek a beruházás következő üteme során is, amelynek keretében 2020 tavaszán és őszén újabb két kazán felújítását tervezik.

– A rendszerek optimalizálásának, valamint az eddig elvégzett korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb, mint felére csökkent a környezetvédelmi-határérték túllépések száma – mondta el Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója. – Mindez megerősített bennünket abban, hogy az erőmű környezeti teljesítményének javításához folytatnunk kell a korszerűsítést. A rekonstrukciót követően a kazánok jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett tudnak majd működni – szögezte le a vállalat vezetője.

Az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. 2017 decemberében került a francia gyökerű Veolia Energia Magyarország Zrt. portfóliójába. A teljes körű állapotfelmérést követően 2018 tavaszán kezdődött meg a korszerűsítés, amelynek részeként először az erőmű kéményeit tisztították meg. A soron következő kazán felújítása 2020 májusában veszi kezdetét, és a 2020. évi őszi fűtési szezonban már megújulva áll a lakosság rendelkezésére. Ezt követően 2020 őszén indul el a létesítmény következő kazánjának felújítása, amelynek eredményeképpen 2020 végére a kazánok okozta pernyekibocsátás – amelyre a lakosság évek óta folyamatosan panaszkodott – megszűnik Ajka területén.

A Bakonyi Erőmű Zrt. célja az is, hogy a létesítmény szénfelhasználását fokozatosan megszüntesse. Ezért növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomassza részarányát, valamint kis mennyiségben úgynevezett SRF (Solid Recovered Fuel) tüzelőanyagot is hasznosítanak. Ez szilárd, válogatott hulladékból előállított, elsősorban papírból és anyagában már nem újrahasznosítható műanyagból áll. Az SRF folyamatos bevizsgáláson és termékminősítésen áteső, klórmentes, kereskedelmi forgalomban értékesíthető tüzelőanyag, amelynek energetikai célú hasznosítása Nyugat-Európában széles körben elterjedt annak köszönhetően, hogy alkalmazásával jelentős mennyiségű fosszilis energiahordozó felhasználása váltható ki, kedvező környezetvédelmi mutatók mellett. Az erőmű a számára engedélyezett keretek között jelenleg a teljes tüzelőanyag mennyiségén belül 5 százalékarányban használ fel ilyet.

Távhő és villamos energia

Az 1992-ben alapított Bakonyi Erőmű Ajka melletti áramtermelő létesítménye jelenleg nagyobb részt biomassza – faapríték és mezőgazdasági melléktermékek –, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát, ezzel Ajka legnagyobb foglalkoztatói között van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.