Megugrott az áramimport

Nem a május volt a belföldi erőművek legjobb hónapja, néhány napon keresztül az áramfelhasználás felét csak importból lehetett fedezni. Ugyanakkor a földgáz betárolása egész Európában lendületet vett, miután a cseppfolyós energiahordozó túlkínálata jelentősen lenyomta az azonnali árakat.

2019. 07. 03. 7:32
null
Csúcsra járatva. Ötéves maximumát érte el a rendszerterhelés Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt fél évben csökkentek az azonnali árak az európai gázpiacokon, amihez a viszonylag enyhe időjárás is hozzájárult. Lényeges Európán kívüli tényező volt ugyanakkor az, hogy több új gázcseppfolyósító (LNG-) terminál lépett üzembe, ezáltal pedig növekedett a termék világpiaci kínálata – mutatott rá elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Mindezen tényezők mellett az ázsiai ­piacokon mérséklődött a kereslet, ­emiatt az LNG-többletet az ­európai piacok vehették fel, így idén tavasszal majdnem háromszor nagyobb volt az európai LNG-import, mint 2018 január­jában. Májusban az Európába érkező gázimport negyede volt LNG, míg 2018-ban 13 százalékos volt az átlagos havi arány.

A nagy mennyiségű beáramló cseppfolyós gáz és az időjárás miatt az átlagosnál alacsonyabb kereslet megnehezítette a vezetéken exportáló szereplők helyzetét, amelyek nem akartak piacot veszíteni. Az így kialakult árversenyben a földgáz betárolását ösztönző alacsony árak alakultak ki. Ezzel május végére megközelítőleg hatvanszázalékos töltöttségi szintet értek el a tárolók, 245 terawattórával (23 milliárd köbméterrel) meghaladva a tavalyi év hasonló időszakában megfigyelt szintet.

Csúcsra járatva. Ötéves maximumát érte el a rendszerterhelés
Fotó: Éberling András

A tárolást az orosz–ukrán gáztranzitszerződés megújításának bizonytalansága, valamint a nyugat-európai tárolók bezárása is ösztönözte. A felhalmozott energiahordozó értéke jelentős, tekintettel arra, hogy a júniusi jegyzésárak megawattóránként hat euróval alacsonyabbak voltak, mint a téli szállítású földgázé.

Az olcsó alapanyagot a földgáztüzelésű erőművek is kihasználhatták volna, ám az alacsony hőigény miatt erre nem sok lehetőségük adódott. Ugyanakkor az elmúlt öt év legmagasabb napi áramfogyasztását mérte a rendszerirányító májusban, emellett az átlagos rendszerterhelés is ötéves maximumon volt. A villamos energia termelésében jelentős kiesésekkel kellett számolni a hónap második felében, miután a tervezett karbantartások mellett további 400-500 MW közötti nem tervezett kapacitáskiesés volt a paksi atomerőmben. A Mátrai Erőműben pedig egy napra az 1900 MW-ot is meghaladta a kieső kapacitás mértéke. Az importegyenleg most alacsonyabb volt a tavalyinál, de a hónap végén meghaladta az ötven százalékot a kieső belföldi termelők miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.