Meredeken emelkedik a kőolaj ára

Meredeken, 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a kőolaj világpiaci ára csütörtökön, miután az olajtankerek elleni feltételezett támadások híre elhomályosította azt a tényt, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legfrissebb havi jelentésében rontotta a globális kereslet alakulására vonatkozó idei előrejelzését, és „jelentős lefelé mutató kockázatokra” figyelmeztetett.

Forrás: MTI2019. 06. 13. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára reggel indult erős emelkedésnek annak nyomán, hogy feltehetően támadás következtében megrongálódott két olajszállító hajó az Ománi-öbölben, nem messze a Hormuzi-szorostól. Ezen a szoroson haladnak keresztül a Közel-Keletről induló, a globális olajfogyasztás egyötödét szállító tartályhajók.

Miután májusban négy olajtankert is támadás ért a Perzsa-öböl közelében, az újabb incidensek híre felszította az olajszállítások esetleges megszakadásától való félelmeket. Egyelőre nem világos, hogy ki a felelős a csütörtöki támadásokért. Az bizonyos, hogy az egyik hajót Szaúd-Arábiában, a másikat pedig az Egyesült Arab Emírségekben töltötték fel olajtermékekkel.

Az olajárak szerdán még négy százalékot meghaladó mértékben csökkentek, miután az Egyesült Államok kereskedelmi olajtartalékának meglepően erős emelkedése fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a világgazdaság lendületvesztésével párhuzamosan mérséklődik a globális olajkereslet.

A kőolajárak májusban az idei év legrosszabb hónapját zárták, mivel a kereskedők a nagy kőolajexportőr országok kitermelésének korlátozása helyett inkább a kereslet gyengülésére összpontosították figyelmüket.

Csütörtökön közzétett szokásos havi jelentésében az OPEC napi 1,21 millió hordóról 1,14 millió hordóra csökkentette a globális kereslet növekedésére vonatkozó idei előrejelzését, és jelezte, hogy a kereskedelmi viták miatti jelentős lefelé mutató kockázatok továbbra is fennállnak.

Csütörtökön, közép-európai idő szerint délután öt órakor az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,05 százalékos pluszban, 61,80 dolláron, a júliusi WTI pedig 3,19 százalékos nyereségben, 52,77 dolláron forgott.

Eddigi napi maximumán a Brent 62,64 dolláron, 4,45 százalékos pluszban, a WTI pedig 53,45 dolláron, 4,51 százalékos nyereségben állt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.