Milliós különbségeket jelent eladásnál a fűtési rendszer

Az egyedi mérésű, felújított panellakások átlagosan tíz százalékkal kerülnek többe, mint a közepes állapotúak, a felújított, távfűtéses panelek jellemző „felára” hét százalék.

Magyar Nemzet
2019. 09. 23. 14:33
null
Megkérik a korszerű gázkazán árát is Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásfenntartási költségek csaknem kétharmadát a háztartási energiára, illetve a fűtésre kiadott összegek adják. Azt, hogy mennyibe kerül a fűtés, többek között a lakás állapota határozza meg, hiszen a felújított ingatlanokban egyúttal alacsonyabb a kiadás.

Az Ingatlan.com az egyik legnagyobb budapesti városrészben, a számottevő kínálatú XI. kerületben végzett összehasonlítása alapján az újszerűként vagy felújítottként kínált téglalakások – amelyek nagy részében korszerű fűtési rendszer működik – egy négyzetméteréért 15 százalékkal kérnek többet, mint a közepes állapotúként hirdetett otthonok négyzetméteréért. Az egyedi mérésű, felújított panellakások átlagosan tíz százalékkal kerülnek többe, mint a közepes állapotúak, a felújított, távfűtéses panelek jellemző „felára” hét százalék. A családi házaknál egészen nagy különbséget jelent az árban a fűtési rendszer milyensége. Újbudán legalábbis a hagyományos gázkazános házak négyzetméterára mintegy hatszázezer forint, ezzel szemben a korszerű geotermikus rendszerrel felszerelteké több mint nyolcszázezer, az úgynevezett fan-coil megoldásúaké pedig meghaladja a 900 ezer forintot.

Megkérik a korszerű gázkazán árát is
Fotó: Bach Máté

– A vásárlást tervezők jelentős része nem szeretne komolyabb beruházást végrehajtani a megvett lakásban, ezért inkább már felújított ingatlant vásárolna. Ilyenekből azonban jelenleg kevés van a piacon, ezért a vevők hajlandók akár többet is fizetni egy-egy ilyen lakásért – magyarázta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője. Szerinte a tulajdonosoknak megéri korszerűsítésre és állagmegóvásra költeni, nemcsak azért, mert az alacsonyabb rezsidíjakkal megtérülhetnek a kiadások, hanem mert drágábban lehet eladni egy jobban felszerelt lakást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.