Moratórium: igazolást kérhetnek a bankok

Bár a hatályos törvény szerint egyes ügyfélcsoportok az idei év végi lejárat után, automatikusan újabb hat hónapig a hiteltörlesztési moratórium védőernyője alatt maradhatnak, az ügyfelek a következő hetekben nem ülhetnek ölbe tett kézzel. Iratokkal, igazolásokkal kell bizonyítaniuk a jogosultságukat, erről a bankok december elejétől tájékoztatják az érintetteket.

Horváth Éva
2020. 11. 20. 19:03
null
A gyerekek játékos formában is tanulhatnak felelős döntésekről Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés október 20-i döntésével 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportok számára. Azt eddig is tudni lehetett, hogy aki jogosult a további kedvezményre, annak a törlesztés időleges felfüggesztése automatikusan továbbra is jár.

Az ügyfélnek azonban számos esetben magának kell a folyósító bank felé igazolnia azon körülmények meglétét, amelyek révén tényleg további fél évig a moratórium hatálya alatt maradhat.

A bankok ugyanis nem ismerik minden esetben a döntéshez elengedhetetlen információkat – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője. Hozzátéve, hogy a folyamatról a hitelintézetek idén december elejétől tájékoztatják az ügyfeleiket, amelynek érdekében minden csatornát (e-mail, telefon, sms, postai levél) igénybe vesznek.

Mint ismert, a meghosszabbított hitelmoratórium alatt azok a társadalmi csoportokhoz tartozó adósok kapnak még fél év haladékot a tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségeik megfizetésére, akik munkanélküliek, gyermeket nevelnek, közfoglalkoztatottak vagy nyugdíjasok. A moratórium továbbra is minden hiteltípusra, így a lakáshitelre, a személyi kölcsönre és az autóhitelre is vonatkozik.

A Bank360.hu információi szerint a pénzügyi intézmények az ügyfél korábbi hiteligénylési adatait és a bankszámlára érkező jövedelem adatait használhatják fel a jogosultság ellenőrzésére, amennyiben erre az ügyfél adatkezelési felhatalmazást ad. Így ennél a körnél a jogosultság igazolására szolgáló dokumentum bemutatása nem szükséges. Akikkel kapcsolatban azonban a bank nem rendelkezik ilyen előzetes adatokkal, azoktól akár több igazolást is kérhetnek, hogy megállapíthassák, továbbra is jogosultak a moratóriumban maradni.

Ezek alapján elfogadható dokumentum lehet a 2020. október 1-jét követően kiállított munkanélküli igazolás, a 2020. január 1-jét követően megkötött közfoglalkoztatási szerződés, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, személyi igazolványa és lakcímkártyája, a kormányhivatal által kiadott igazolás a családi pótlék, gyermeknevelési támogatás folyósításáról vagy más kedvezményről. Vállalt gyermek (magzat) esetében orvosi igazolással kell a várandósság betöltött 12. hetét igazolni, illetve a várandós-gondozási kiskönyv első és hetedik oldalát bemutatni. Továbbá külön igazolások szükségesek az örökbe fogadott, valamint a 25 év feletti, megváltozott munkaképességű gyermek esetén. Nyugdíjas ügyfelektől kérhetik a bankok a nyugellátás megállapításáról szóló határozatot, a nyugdíjas igazolványt vagy a nyugdíjfolyósító által kiállított igazolást, nyugdíj-értesítőt.

A nyugdíjasok is jogosultak a jövő év június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumra

A Magyar Bankszövetség azt javasolja, hogy az igazolások benyújtására, a járványhelyzetre való tekintettel, elsősorban elektronikus utat célszerű igénybe venniük az érintett ügyfeleknek. Decemberben egyébként azok is kapnak értesítést, akiknek lejár a moratórium az év végével. Ők a pontos teendőkkel és elszámolással kapcsolatos tájékoztatásra januárban számíthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.