Nagy vizsgálaton van túl a paksi atomerőmű

A nukleáris biztonságra hatással lévő, komoly eltérést nem azonosítottak az OAH felügyelői. A felülvizsgálat során számos kisebb eltérést azonosítottak, melyekre intézkedési tervet dolgoztak ki.

2019. 02. 21. 9:27
null
Semmi nem fenyegette a nukleáris biztonságot Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a paksi atomerőmű tízévente esedékes, időszakos biztonsági felülvizsgálata – tette közzé honlapján az Országos Atomenergia-hivatal (OAH). A hatóság felidézte, hogy a paksi atomerőmű négy nukleáris blokkja az elmúlt években külön eljárásban megkapta a további húsz évre szóló üzemeltetési engedélyt. A tízévente kötelező felülvizsgálat az OAH szerint azért is fontos, mert ennek eredményétől füg­gően a kiadott engedély korlátozható, súlyos esetben vissza is vonható. Emiatt lényeges, hogy a nukleáris biztonságra hatással lévő, komoly eltérést nem azonosítottak az OAH felügyelői. Az atomerőmű szakemberei a felülvizsgálat során számos kisebb eltérést azonosítottak, melyekre intézkedési tervet dolgoztak ki.

A hatóság ismertette, hogy a hazai jogszabályok értelmében minden nukleáris létesítménynél az említett időközönként el kell végezni az átvilágítást, annak eredményeit pedig az engedélyesnek (az üzemeltetőnek) jelentésben kell összefoglalnia. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2017 végén nyújtotta be jelentését az OAH-nak, amely megállapította, hogy a vállalat a felülvizsgálatot a jogszabályi követelményeknek megfelelően végezte el, a feladatokat és a határidőket kellően körültekintően határozta meg. A jelentés hatósági értékelése január 30-án zárult le, amely egyúttal az atomerőmű elmúlt tíz éve lezárásának is tekinthető, kijelölve a következő évtized meghatározó feladatait.

Semmi nem fenyegette a nukleáris biztonságot
Fotó: Kurucz Árpád

A nemzetközi követelményeket is magában foglaló felülvizsgálat kiterjedt az atomerőmű, annak rendszerei és rendszerelemei állapotában bekövetkező változások azonosítására és értékelésére. Emellett átnézték a telephely változásait, valamint értékelték azokat az új ismereteket és tényeket, amelyekre a tudomány eredményeiből, a nemzetközi gyakorlatokból és a műszaki fejlődésből, továbbá a paraméterek monitorozásából derült fény. A szakemberek áttekintették az adminisztratív és a humán szakterületet is.

A 2011-ben végrehajtott, a fukusimai balesetet követő célzott biztonsági felülvizsgálat (stresszteszt) fennmaradó feladatait is értékelték. A jelentést elfogadó hatósági határozatban az OAH fenntartotta a folyamatban lévő intézkedések végrehajtásának szükségességét.

Újabb mintablokk indult Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkjának fizikai indítása. Ez a harmadik VVER–1200-as reaktorral szerelt, rövidesen termelésbe álló orosz blokk, amelyhez hasonlók épülnek majd a paksi atomerőmű 5. és 6. egységének otthont adó telephelyen, a Paks II beruházás keretében – közölte lapunkkal a projekt főberuházója, a Roszatom.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.