Nagy összegű, elmaradt adót fizet Franciaországban a Facebook

Hosszú vita zárult le a francia kormány és az óriáscég között, az összeg több mint százmillió euró.

2020. 08. 25. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

106 millió euró visszamenőleges adó megfizetését vállalta a Facebook Franciaországban a 2009–2019 közötti időszakra, ráadásul az idei év után is nagyjából ötven százalékkal több adó megfizetését vállalta – írja a BBC.

Franciaország kifogása az volt, hogy a cég nem abban az országban fizeti meg az adót, ahol a jövedelem keletkezik. A Facebook nem kommentálta a részleteket, de hangsúlyozta, hogy minden működési országában együttműködik az adóhatóságokkal és minden adófizetési kötelezettségét teljesíti. Korábban más technológiai óriáscégek, mint az Amazon, az Apple és a Google is hasonló megállapodást kötöttek Franciaországgal.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Franciaország az év elején digitális szolgáltatási adót vetett ki a nagy technológiai multikra, de az intézkedést év végéig felfüggesztette, vélhetően azért, hogy a köztes időben megegyezzen az így nyomás alá került cégekkel. A megegyezés azért is előnyösebb Franciaországnak, mint az új adó tényleges bevezetése, mert arra az esetre az Egyesült Államok büntetővámokat helyezett kilátásba különféle francia termékekre.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD megkezdte egy olyan többoldalú egyezmény előkészítését, amely azt szabályozná, hogyan adózzanak a technológiai óriáscégek az egyes működési országokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.