Nem biztos, hogy a realitás igazolja az optimizmust

A koronavírus-járvány váratlanul érte a gazdaságot, és jelentős hatást gyakorolt rá. A nyomában fellépő válság a korábban látottaktól eltérően sújtott le, a közeljövőben a világgazdaság helyreállítása a cél. A piacon az elmúlt időszakban jellemzővé vált az optimizmus, amely azonban nem mindig igazolja a valóságot.

Sós Natália
2021. 01. 23. 15:17
A Microsoft store is pictured in New York City
USA-RUSSIA/HACKERS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a járványra megoldást nyújtó vakcinák elérhetőbbé válnak, úgy kezdenek körvonalazódni azok a gazdasági károk, amelyeket a vírus hagyott maga után. Ahogy a befektetők ráébrednek ezekre a tényekre, úgy merül fel bennük a kérdés, hogy vajon megfelelőek voltak-e a szakpolitikai reakciók, nem voltak-e túlzók az intézkedések, és nem kockáztatták-e a kelleténél nagyobb mértékben az inflációt – mutatott rá legfrissebb elemzésében a Fidelity International.

Tavaly a befektetők mindvégig a legkedvezőbb forgatókönyvben bíztak az elemzés szerint, míg a Fidelitynél úgy vélik, hogy a 2021-es gazdasági realitás nem minden esetben fogja igazolni az optimista elvárásokat.

Most, hogy az USA kongresszusa vélhetően megosztottá válik, az előrejelzések szerint a vártnál visszafogottabb költségvetési ösztönzők miatt a talpra állás is lassabb lesz. Az sem kizárt, hogy miközben a világ a fellélegzést nyújtó vakcinákra vár, addig az USA még nagyobb recesszióba sodródik.

 

Az USA óriásvállalatainak részvényei a reálistól elrugaszkodóan magas áron, esetenként az árbevételük százszorosát meghaladó árfolyamokon vannak jelen a részvénypiacon.

A költségvetési ösztönzőkre ható korlátok a jelek szerint eddig keretek között tartották a jelentősebb mértékű infláció kockázatát. De a jelenlegi dezinflációs kilátások gyorsan megváltozhatnak, ha nő a pénz forgási sebessége, hiányok alakulnak ki a reálgazdaságban, vagy a vártnál nagyobb növekedésre kerül sor, amelyet akár a vakcinák hirtelen bevezetése is előidézhet.

Az Egyesült Államok jegybanki szerepét betöltő Fed bejelentette, hogy figyelmen kívül hagyja a célértéket nem sokkal meghaladó inflációt mindaddig, amíg az USA közelebb nem kerül a teljes foglalkoztatottsághoz, és csak azt követően mérlegeli a szigorúbb intézkedések bevezetését.

A dollár további gyengülése kedvezően hathat az USÁ-n kívüli piacokra, főleg az ázsiai térségre
Fotó: Reuters

A Fidelity várakozásai szerint az dollár tovább gyengül, ez azonban kedvezően hat majd az USÁ-n kívüli piacokra, kifejezetten Ázsia térségére. Kína semlegesebb monetáris politikát igyekszik folytatni, és arra ösztönzi a bankokat, hogy legyenek elnézőek vállalkozásaikkal szemben, valamint folytatja a belföldi reformjait. Mindez 2021-ben stabilizálhatja a vállalati jövedelmeket, és jó lehetőségeket kínálhat a globális befektetőknek.

Ettől az évtől a klímaváltozás is kiemelt téma lesz, hiszen prioritás lesz a fenntarthatóság, amelyet az USA új elnöke, John Biden, valamint az Európai Unió között létrejött Zöld megegyezés (Green Deal) is alátámaszt. Az év végén kerül sor az ENSZ klímaváltozási csúcsértekezletére, amely a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének gyorsítását célozza.

– A környezeti, szociális és irányítási (Environmental, Social and Governance – ESG) kérdéseket komolyan vevő vállalatok a válságban és azt követően is jobban teljesítettek a piaci átlagnál. Minél „jobban viselkednek” a cégek, annál stabilabb tőkebeáramlást vonzanak, ami kedvezőbb eredményeket garantál mindenkinek – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója. Az elemzőház szakértői szerint az ESG-megfontolások kulcsszereppel bírnak a kedvező befektetési stratégia kialakításában.

Az oltóanyagok időzítése, valamint a válságból való kilábalást ösztönző elemek bizonytalansága a közeljövőben árfluktuációt idézhet elő, így a válság mellett számos lehetőség is kínálkozik majd – vélik az elemzők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.