Nem feledték a sorsdöntő tavalyi évet a dinnye- és almatermesztők

Az idei szezont is meghatározza a rekordalacsony termést okozó tavalyi időjárás és a koronavírus-járvány. A dinnyetermesztéssel sok gazdálkodó felhagy, ugyanakkor a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően terméskiesés nem várható. Az alma magas ára a fogyasztást vette vissza, míg a feldolgozóipar a kapacitása jelentős részét nem tudta kihasználni.

Nagy Kristóf
2021. 03. 13. 7:44
null
Egyre népszerűbb a magszegény dinnye, ezért idén ezekből a fajtákból nagyobb termés várható Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi fagyok és az elmúlt évekhez képest hűvösebb 2020-as időjárás ­miatt jelentős károkat szenvedtek a dinnye- és almatermesztők, amely meghatározza az idei szezont is.

A tavalyi kedvezőtlen időjárás után sok kisebb, jellemzően mellékfoglalkozásként dinnyét termesztő hagyja abba a tevékenységet, így várhatóan újabb öt százalékkal csökkenhet idén hazánkban a görögdinnye termőterülete

– olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatásában.

A nagyobb termesztőknél ugyanakkor még inkább előtérbe kerülnek a korszerűbb technológiák és a minőségi előállítás, így egyelőre – ha az időjárás is kedvez – termésmennyiségben nem számítanak kiesésre a szakemberek. Ha ez a folyamat tartósnak bizonyul, akkor a későbbiekben ismét növekedhet a termésmennyiség. A vetőmageladásokból származó előrejelzések szerint

idén még több magszegény görögdinnyére számíthatunk, a fajták iránt folyamatosan nő a kereslet.

A termesztők a csomagolás terén is újításra törekednek, már van olyan térség, ahol a termelő nevével, telefonszámával ellátott dinnyéket árusítanak, ezáltal is garantálva a minőséget, nyomonkövethetőséget. A sárgadinnye-termesztésben egyelőre nem várható ebben az évben számottevő változás.

A NAK és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a szezonkezdeten tartott közös fórumon elhangzottakkal kapcsolatban azt közölte: most kezdődött a palánták nevelése, és a szakemberek abban bíznak, hogy az esetleges április végi, májusi fagyok nem tizedelik majd meg a kiültetett dinnyéket, és a koronavírus-válság sem lesz jelentős kedvezőtlen hatással az ágazatra az értékesítési időszakban.

A magyarországi éves átlagos görögdinnye-fogyasztás fejenként tíz-tizenkét kilogramm. A hazai termesztés ennél magasabb igényeket is ki tud elégíteni.

Egyre népszerűbb a magszegény dinnye, ezért idén ezekből a fajtákból nagyobb termés várható
Fotó: Bach Máté

A görögdinnye-termesztésünk közel hatvan százalékát belföldön értékesítik a gazdák, a többit exportálják, ám a kivitel az elmúlt években folyamatosan csökkent. Ennek oka, hogy az exportpiacunk növeléséért más országokkal is meg kell küzdeni.

Az almatermesztők az elmúlt időszak egyik legrosszabb évén vannak túl: 2020-ban nagyjából 365 ezer tonna almát szedtek a gazdálkodók, míg egy átlagos esztendőben a termésmennyiség eléri a 600 ezer tonnát

derül ki a FruitVeb adataiból. Ősszel még úgy tűnt, hogy a 140 ezer tonna étkezési minőségű alma nem bizonyul elegendőnek a hazai fogyasztás kielégítésére sem. Ugyanakkor

ősszel és télen visszaesett a belföldi kereslet, a megszokotthoz képest átlagosan húsz-harminc százalékkal. Ennek oka egyfelől az alma magas ára, másfelől a járvány miatt kevesebb volt a vásárló.

A keresletcsökkenés miatt az étkezési alma piacán normalizálódott a helyzet.

A hiány miatt jelentős kihasználatlanság mellett dolgozták fel az ipari minőségű almát a hazai üzemek. A megtermett és a belföldön hasznosuló mintegy 240 ezer tonna ipari almával szemben közel 500 ezer tonna feldolgozókapacitás áll rendelkezésre, amelynek döntő hányada sűrítőüzemi kapacitás.

Az alacsony termést a vásárlók az alma árán érték tetten, míg a feldolgozók csak kapacitásuk felét tudták kihasználni
Fotó: MTI/MTVA Oláh Tibor

Ebből következik, hogy 2020-ban a hazai feldolgozóipar körülbelül ötvenszázalékos kapacitáskihasználtság mellett működött.

A FruitVeb úgy látja,

az ipari alma piacán sokkal nagyobb volt a hiány, mint az étkezési almáén. Ez annak a következménye, hogy a korszerű ültetvényeken, ahol étkezési almát termelnek, technológiai beavatkozásokkal fokozták a fagytűrő képességet,

így a termés nagy részét meg lehetett menteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.