Korszerű ültetvényeken maradhat versenyben a magyar alma

Idehaza az elöregedett almaültetvényeken példátlan károkat okoztak a tavaszi fagyok, az árak az egekben.

Magyar Nemzet
2020. 11. 08. 7:40
null
A termelőknek kedvező átvételi ár legalább 30-40 forint lenne kilónként Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet Európában. Ez jó hír ugyan a termesztőknek, ám az időjárás és a korlátozások feladták a leckét.

Európában Magyarországon okozták a legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok. Idén egy átlagos évi mennyiséghez képest nagyjából feleannyi alma termett. Noha az Európai Unió egészének termésmennyisége csökkent a tavaszi fagyos éjszakák miatt, összességében nálunk a legjelentősebb a kiesés.

Az alma termőterületének nagy részén korszerűsítésre szorulnak az ültetvények
Fotó: Bach Máté

Nem csak az időjárás okolható a kisebb, rosszabb minőségű termésért. Itthon 27 ezer hektáron termesztenek almát, az ültetvények nagy részét ugyanakkor a rendszerváltás előtt telepítették.

A korszerűsítés sok helyen elmaradt, a fagykárok elleni védekezés így nincs megoldva. Ennek következménye, hogy

a hazai alma nagy részét az élelmiszeripar dolgozza fel, a fogyasztásra szánt gyümölcs aránya jóval kisebb.

A katasztrofális termés miatt duplájára emelkedett az alma fogyasztói ára: kilogrammonként 350–450 forint között mozog.

Európa legnagyobb almatermesztő országa Lengyelország, ahol 3,3 millió tonnás, átlagos termést hoz az idei év. Szintén jelentős Olaszország részesedése az európai piacon. Itt a járvány miatt egy ideig a külföldi munkaerő csak korlátozottan állt rendelkezésre.

A hazai almatermesztésnek ráadásul erősödő versenyben kell helytállnia a jövőben: Moldova vagy Ukrajna modern ültetvényei egyre inkább termőre fordulnak, befolyásolva az európai piacokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.