Nem korlátozzák a boltokat és a vendéglátást, de maszkot kell viselni

Maradhat a szabad szórakozás és a boltokban sem kell korlátozásoktól tartani, amíg a lakosság felelősen részt vesz a közös védekezésben, és például viseli a maszkot az előírt helyzetekben. Egyre fontosabb a védőmaszk használata, amit kiterjeszthetnek, és szigoríthatják az ellenőrzését.

2020. 09. 11. 11:59
null
20200525. Budapest Életképek az koronavírus korlátozások enyhítése után. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tervezi a kormány a vendéglátóhelyek nyitva tartásának korlátozását vagy az idősekre vonatkozó idősáv bevezetését, de minden, korábban már alkalmazott járványkezelő eszköz most is a kabinet asztalán van, és folyamatosan mérlegelik azok szükségességét.

Erről is beszélt Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón, amikor arról kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy – az első hullámban megismert intézkedésekből kiindulva – terveznek-e további szigorításokat a mindennapokban, ahogy több javaslat kapcsán arról mostanában gyakran szó esik.

Kiderült: egyelőre nem korlátozzák a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitva tartását a nagyobb esti tömeg elkerülésére, vagyis továbbra is a társadalom, és például a mozgalmasabb életet élő fiatalok felelős magatartásán múlik, hogyan vészeljük át a mindennapokban a második hullámot. Viszont az időseket érintő óvintézkedéseket külön mérlegelik.

A kormány képviselője elmondta: egyetért például azzal a fővárosi döntéssel, hogy a jelenleg is kötelező tömegközlekedési és a vásárlási helyzeteken kívül szigorítanák a maszkviselést, és a szabályszegőkre akár ötvenezer forint bírságot is kiszabhatnak. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva jelezte, hogy

a kormány is gondolkodik azon, hogy az intézkedést országos szinten is kiterjesztik.

– Egyetértek a főpolgármesterrel ebben a kérdésben – fogalmazott.

Maszkosztás a Keleti pályaudvaron. Szigorúan ellenőrzik, viseli-e az utas a védőfelszerelést
Fotó: MÁV

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormánynak nem szándéka a mindennapi élet korlátozása, a második hullám intézkedései azt szolgálják, hogy

a normális élet mellett a gazdaság is működhessen,

a gazdaságban recesszió van, 6,1 százalékos a csökkenés, noha az adat így is az egyik legjobb Európában. A kormány célja a munkahelyek megtartása és újak teremtése, emellett például az is, hogy biztosítsák a védekezéshez szükséges eszközöket.

A szabályok betartása minden polgár feladata, csak ezzel együtt lehet hatásos a védekezés

– emelte ki a miniszter.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapokban nem érkezett jelzés arról, hogy akár a patikákban, akár más, a lakosság számára elérhető beszerzési helyeken hiánycikk lenne a maszk, ha ez előfordul, az sajnálatos – fogalmazott.

Magyarország működjön!

A kormányfő is beszélt arról a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy az emberek egyértelműen azt nyilvánították ki a koronavírus-járvány első tapasztalatairól szóló nemzeti konzultáción, hogy Magyarországnak működnie kell.

– Nem engedhető meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot

– jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök a péntek reggeli interjúban közölte, hogy a kabinet haditerve a második hullám ellen elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire, és különböző szakértők jelzéseire épül.

– Mondhatom, hogy nemzeti együttműködés volt

– fogalmazott annak kapcsán, hogy az első járványhullám idején a

teljes magyar lakosság jól vizsgázott, amikor is erős fegyelmezettség, összetartás, felelősség és kölcsönös segítségnyújtás volt tapasztalható

az emberek részéről.

Az idősekre a legveszélyesebb

A közös pont a két hullám között, hogy a vírus ezúttal is főként az időseket fenyegeti, ezért rájuk továbbra is kiemelten vigyázni kell, és például az idősotthonok most is veszélyeztetett helynek számítanak – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Továbbra is az idősekre kell a legjobban vigyázni, hogy el ne kapják a koronavírust. A fiatalok felelőssége nőtt
Fotó: MTI/Vajda János

Ezért a kormány az idősek védelme érdekében

lezárta az idősotthonokat és a kórházakat, a látogatási tilalomnak pedig akár rendőri erővel is érvényt kell szerezni

– jelezte.

Nem tervezik a digitális oktatás elrendelését

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy a kormány a következő hetekben egymás után hozza majd a járványügyi, és a jelentősebb gazdasági növekedést célzó intézkedéseket. Aláhúzta,

általános korlátozásra nem kell számítani az oktatásban,

a járvány megjelenésekor pedig nem zárják be azonnal az érintett intézményeket, hanem próbálják izolálni a fertőzötteket.

A miniszterelnök is beszélt arról, hogy

szükség esetén szélesíteni kell majd a maszkhasználatot,

az iskolákba való belépésnél pedig ellenőrizni kell a testhőmérsékletet.

Maradhat a mozgalmas élet, viszont, hogy ne legyenek újabb korlátozások, az eddigi szabályokat be kell tartani
Fotó: MTI/Balázs Attila

Mint mondta, az iskola bezárására csak akkor kerülhet sor, ha egy osztály elszigetelése sem segít, de ez akkor is csak úgy történhet meg, hogy közben gondoskodnak a nem fertőzött gyermekek megőrzéséről,

hogy a szülők közben folytathassák megszokott életüket.

A Facebookon jelentkezik a kormányfő

Hétvégén is zajlik a munka: az operatív törzs szombaton kora reggel, a gazdasági kabinet pedig szombat délelőtt tart ülést, eközben Orbán Viktor pénteken a V4-országok vezetőivel találkozik egy járványügyi koordináció kiépítése ügyében.

Kitért arra is, hogy a következő napokban gyakorlati lépésekre is lebontják az új haditervet, amellyel munkahelyteremtést, béremelést, beruházásokat szeretnének elérni.

– Ismét visszamegyek ilyen Facebook-huszárnak, és majd gyakrabban jelentkezem a Facebookon egy-egy döntést ismertetve és elmagyarázva

– fogalmazott a miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.