Fontos kormánydöntések születtek a vírus elleni védekezésben

A járványhelyzettel foglalkozott a kormány és értékelte a nemzeti konzultáció eredményeit.

Végh Attila – Vizvári Soma
2020. 09. 11. 9:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a szerdai ülésen leghosszabban a járványhelyzettel foglalkozott. – Értékeltük a nemzeti konzultáció eredményeit is – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A járvány második hulláma Magyarországot is elérte. Az első hullám elleni védekezés sikeres volt. Jobb eredményeket tudunk felmutatni, mint Európa legtöbb országa.

Az egészségügyet sikerült felkészíteni. Rendelkezésre állnak ma a védekezéshez szükséges feltételek.

A kormány álláspontja, hogy Magyarországnak működnie kell, de úgy, hogy az emberi élet védelme biztosított legyen.

A miniszter hozzáfűzte:

a második hullám alatt nemcsak az a cél, hogy az emberek egészsége és élete védve legyen, hanem az is, hogy az ország működését biztosítsuk.

 

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a nyári hónapokban a külföldről behurcolt vírus volt a legnagyobb veszély. Ez most is érvényes, ezért kellett bevezetni a szigorú határellenőrzéseket, a határok lezárását.

Fontosak az egyénre vonatkozó szabályok is, a kormány arra kéri a polgárokat, tartsák be ezeket.

Bár a fertőzések száma nő, a halálozások száma érdemben nem nem lett több, a második hullámban a fiatalok fertőződnek meg többen.

Gulyás Gergely szerint a legfontosabb az emberi élet védelme, e tekintetben Magyarország jól áll. A rekordnagyságú fertőzési számok kérdésében is jók a magyarországi adatok, minden országban magasabbak ezek az adatok, mint nálunk.

A kormány célja, hogy biztosítsák a védekezéshez szükséges eszközöket, de a szabályok betartása minden polgár feladata, csak ezzel együtt lehet hatásos a védekezés.

Az intézkedések azt szolgálják, hogy a normális élet mellett a gazdaság is működhessen. A gazdasági recesszió van, 6,1 százalékos a csökkenés, de ez így is Európa egyik legjobb adata.

A kormány célja a munkahelyek megtartása, munkahelyek teremtése.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter elmondta, a kormány álláspontja szerint

az illegális migrációt propagáló szervezetek és személyek tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Magyarország maga dönt a határainak védelméről, állami eszközeiről. A migráció önmagában is nemzetbiztonsági kockázat, aki ezt támogatja, az is ebbe a kategóriába tartozik.

Gulyás Gergely elmondta: az őszi érettségit nem halasztják el. Az óvintézkedéseket az adott helyzethez igazítják majd. Aki úgy érzi, veszélyeztetve van, az természetesen kérhet egyéni halasztást, ezt a tanintézmények kötelesek elfogadni.

A miniszter azt is elmondta, hogy

az idősotthonok védelmére most is rendelkezésre állnak a járvány első hullámában beszerzett technikai eszközök.

Gulyás Gergely szerint a kormány nagyobb gazdasági ösztönző csomagjának részleteit most dolgozzák ki a miniszterelnök vezetésével, ennek részleteiről később számolnak majd be.

A koronavírusteszt hatósági áráról szóló kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy a pontos árat később fogják meghatározni. Nem az üzleti szempontok, hanem az ország lakosságának az egészsége a szempont,

most nem a piacgazdaság szabályai, hanem az egészségügyi védekezés a döntő.

Ezért lépett közbe a kormány és kezdeményezte a hatósági ár megkötését, ami jóval alacsonyabb lesz a mai napi 30 ezer forint körül árnál.

ATV kérdése: Karácsony Gergely szigorítaná a maszkviselést, akár ötvenezer forint bírságot is kiszabhatnak. Gondolkodik-e a kormány ugyanezen országos szinten?

– Természetesen gondolkodunk, és egyetértek a főpolgármesterrel ebben a kérdésben – válaszolta Gulyás Gergely.

A SZFE szeptember 21-ére tervezett sztrájkjáról Gulyás Gergely véleménye az, hogy az átalakítás lényege, hogy a kormány kivonul a felsőoktatásból.

Az egyetemeket önálló kuratóriumok irányítják, a lehető legnagyobb szabadsággal, ebbe az irányba halad a reform, a többi intézményben ez már jól működik.

A kormány reméli, hogy lesz párbeszéd a hallgatók és a kuratórium között, és megkezdődhet a tanév. Ez mindenkinek az érdeke, aki nem politikai hisztériára használja fel a színművészeti egyetemen történteket.

A reformok lényege az egyetemek államtól való függetlensége, így a kormány már nem aktív szereplője a vitának. Gulyás Gergely hangsúlyozta, mindenképpen az érdekek egyeztetésén és a párbeszéden alapuló a közös megállapodást javasolják.

– Vannak-e még kormányzati tervek a színművészetivel kapcsolatban? – érdeklődött az ATV.

– Azonkívül nincs, mint hogy támogatólag figyeljük, ami történik.

Soha ennél szabadabb nem volt az SZFE, mint most, amikor már nem az állam a fenntartója

– mondta a miniszter. Intézmény-összevonást sem terveznek.

Gulyás szerint megfontolandó, hogy újrainduljanak az operatív törzs sajtótájékoztatói.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.