Nem sikerült leadni a karanténkilókat

A járvány alatt csökkent az élelmiszer-pazarlás, mert volt idő az otthoni főzésre. Sok háztartás még mindig halmozza a készleteket.

Magyar Nemzet
2021. 08. 03. 11:30
Closeup of people eating pasta on the kitchen at home
Akár tésztaalapú élelmiszerek összetevőjeként is megjelenhet a lisztkukac Fotó: Pavel Vladychenko vk.com/altern Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszer-tartalék, a háztartások ötöde arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a termékeket, ami több mint kétszerese a járvány első hulláma idején tapasztalt adatnak – közölte lapunkkal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában az idén májusban 1910-en töltötték ki a hatóság weboldalán a Karanténkutatás 2.0 című felmérés online kérdőívét. A válaszadók arról számoltak be, hogy a járványügyi helyzetben kevesebb élelmiszert pazaroltak el a háztartásukban, mert jellemzően több idő jutott a háztartásra, az otthoni főzésre, étkezésre.

Egy egyszerű étel is lehet kiadós, és mindenképpen olcsóbb, mint készételt vásárolni
Fotó: 123RF

Az emberek 57 százaléka úgy tapasztalta, csomagolási hulladékból több keletkezett, mint a járványt megelőzően.

Kiderült az is, hogy a járvány első és harmadik hulláma között majdnem kétszer annyian híztak, mint ahányan fogytak, és a magyar lakosság testtömege átlagosan további harminc dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta.

Nem sikerült lefaragni az első hullám idején felszedett karanténkilókból, hiszen erőteljesen csökkent a fizikai aktivitás,

például a lakosság 38 százaléka nyolc óránál többet tölt üléssel egy átlagos hétköznap.

A táplálkozás területén pozitív tendencia, hogy tíz válaszadóból három egészségesebben igyekszik táplálkozni, elkezdett figyelni a kalóriabevitelre, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére. Emellett a lakosság továbbra is nagyobb figyelmet fordít az otthoni élelmiszer-biztonságra, mint a járványt megelőzően. Igaz, az első hullámhoz képest visszaesés volt tapasztalható e téren.

Az elsőhöz képest a járvány harmadik hullámában a vásárlók már gyakrabban mentek boltba, de ez még mindig messze elmaradt a járvány előtti időszaktól, emellett továbbra is dinamikusan nőtt az élelmiszert online vásárlók aránya.

A termékválasztáskor még mindig az íz és a minőség a legfontosabb, viszont a szempontok között előtérbe került az egészségre gyakorolt hatás is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.