Nemzeti ügynökség kezeli a hatóságok adatvagyonát

Jelenleg különböző hatóságok számos adatkört gyűjtenek, ez az adatmennyiség más célokat is szolgálhat.

Magyar Nemzet
2020. 10. 20. 15:49
null
Palkovics László videoüzenetben tartotta meg előadását Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban megalakult a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, ezzel az adatvagyon-gazdálkodás terén a magyar kormány a világ élvonalához csatlakozott – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára az Infotér konferencián.

Solymár Károly Balázs elmondta, hogy a kormány szeptemberben fogadta el Magyarország Mesterséges intelligencia stratégiáját, amelynek célkitűzései között hangsúlyosan szerepel, hogy el kell indítani Magyarország adatgazdaságát.

Jelenleg különböző hatóságok számos adatkört gyűjtenek a feladataik ellátásához, ez az adatmennyiség más célokat is szolgálhat.

Az ügynökség legfontosabb feladata, hogy a közadatbázisokat szervezett keretek közt megnyissa. Ez segíti a vállalkozásokat, mert magas hozzáadott értékű termékeket, például applikációkat tudnak kifejleszteni, illetve az állampolgároknál hasznosulnak az adatok, az ő életük válik könnyebbé.

A korszerű digitális gazdaság, ezen belül a mesterségesintelligencia-fejlesztés alapja az adatvagyon – erről Gál András Levente, a NAÜ vezetője beszélt. A szakember szerint azonban az adatokra nemcsak mint védendő információra, hanem mint forgalomképes vagyonelemre is kell tekinteni. Ehhez az adatvagyon új fogalmának megalkotására is szükség van, amelynek rendszerét a Neumann Nonprofit Kft. részeként létrehozott NAÜ dolgozza ki. Ügyfeleik elsősorban közigazgatási szervezetek, a közeli jövőben pedig olyan platformokat is létrehoznak, amelyek a magánadatvagyon átlátható, tiszta és fair kereskedelmét teszik lehetővé. Az ügynökség nem kezel adatokat, nem egy nagy, aggregált adatbázis jön létre, hanem adott modellezésekhez működnek együtt az adatgazdákkal.

A Mesterséges intelligencia stratégiát Palkovics László, az innovációs tárca minisztere a kormány egyik legsikeresebb szakmai-társadalmi együttműködésének nevezte.

Palkovics László videoüzenetben tartotta meg előadását
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A stratégia kidolgozását a mesterséges intelligencia jelentette lehetőségek és a terjedés dinamikája tette szükségessé, Magyarországnak is ki kellett jelölnie e téren a prioritásokat. A kiemelt területek a NAÜ mellett a felhasználókat kutatásokkal és innovációval támogató, az MTA SZTAKI vezette Mesterséges intelligencia nemzeti labor, illetve a piacfejlesztésre koncentráló Mesterséges intelligencia innovációs központ.

A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy a klímabarát és rugalmas áramtermelés megvalósításában kulcsszerepet kap a digitalizáció.

A zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpálya területére tervezett Dronemotive kompetencia-központról Palkovics László elmondta, hogy a polgári és állami pilóta nélküli légijármű- és csatlakozórendszerek kutatás-fejlesztését, minősítését, tesztelését, pilóta nélküli szolgáltatásokat és tanácsadást, valamint széles körű képzési portfóliót megvalósító ökoszisztémaként valósulna meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.