Nőnek a családok alkalmi költései

Meglátszik a júliusban mért bolti értékesítési adatokon is, hogy idén nagyon élénk volt a lakosság nyári fogyasztása, vagyis jóval több család költött kikapcsolódásra, szolgáltatásokra, illetve termékekre is. A lendületes bolti bővülést a háztartások jövedelmének dinamikus gyarapodása, a foglalkoztatottság és a bérek növekedése alapozta meg, és a kormány támogatásai is ösztönzik.

2019. 09. 05. 5:45
null
A vendéglátás területén is jelentős forgalomnövekedést regisztráltak Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiugróan jó eredményt igazol a Központi Statisztikai Hivatal tegnap megjelent adatsora, amely szerint a magyarországi üzletekben az értékesített termékmennyiség a nyers adat szerint 6,9, míg a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,4 százalékkal növekedett júliusban. A nyári utazások, üdülések idején magas volt az élelmiszerboltok látogatottsága is: a hetedik hónap során 4,5 százalékkal emelkedtek az étel- és italeladások, míg továbbra is jelentős maradt a nem élelmiszerjellegű kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Az iparcikkek piacán a karácsony előtti időszakban jellemző mértékhez hasonlóan magas, kilencszázalékos volt a bővülés egyetlen hónap alatt. A turizmus csúcsidőszakában az üzemanyagtöltő állomások eladása is gyarapodott, éves összevetésben 5,3 százalékkal.

Az ismét kedvezőre sikeredett havi forgalmi összesítés arra enged következtetni, hogy a családok jövedelmi viszonyai számottevően tovább javultak az év második felére, ráadásul sokan jövőbeni befektetéseket indítottak útjára – erre utal, hogy a jellemzően egy-egy alkalmi, nagyobb kiadást jelentő területen, a nem élelmiszerszegmensbe tartozó tartós fogyasztási cikkek piacán érzékelhetően egyre magasabb a költekezés, mivel sokan élnek a júliustól elérhető családtámogatási, otthonteremtési lehetőségekkel, amiből különféle beruházásokra fordítanak.

A vendéglátás területén is jelentős forgalomnövekedést regisztráltak
Fotó: Éberling András

Impozáns eredmény született forintban is: a KSH úgy kalkulált, hogy az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma júliusban összességében meghaladta az ezermil­liárd forintot. Ebből az internetes áruházak továbbra is rendkívüli ütemben növelték a piacukat, a tavalyi adatokhoz képest júliusban 39 százalékkal nőtt a forgalmuk. Szépen alakul az éves eredmény is: az eddigi adatok szerint január–júliusban a kiskereskedők összességében 5,8 százalékkal növelték eladásaikat Magyarországon.

A lendületes emelkedést a háztartások jövedelmének dinamikus bővülése alapozza meg, ami a foglalkoztatottság és a bérek növekedésére vezethető vissza – értékelte a friss adatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca szerint az elkölthető jövedelmek gyarapodása mellett a családokat támogató kormányzati intézkedések és a tartósan növekvő lakossági hitelállomány is a fogyasztás további emelkedését vetíti előre az év során.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője lapunknak azt jelezte: értékelése szerint a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma és a családvédelmi akciótervet támogató, történelmi csúcs közelébe nőtt fogyasztói bizalom.

Kiemelte: a háztartások a vendéglátás, a belföldi turizmus, a szabadidő, a szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentősen növelték fogyasztásukat a nyáron. Az elemző kitért arra is, hogy az új autók regisztrációja az első nyolc hónapban több mint tíz százalékkal nőtt, noha tavaly szep­tembertől az új károsanyag-kibocsátás mérési szabályozások bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból. Ezenkívül, mivel minden ágazatban jellemző továbbra is a munkaerőhiány, ezért a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás még gyorsabb növekedését hozhatja magával, folyamatosan felzárkózva az európai átlagszínvonalhoz.

Bajban az EU legnagyobb gazdasága?

Éles kontraszt mutatkozik legnagyobb gazdasági partnerünk, Németország belső fogyasztásának alakulásához képest a júliusi eredményekben. A német szövetségi statisztikai hivatal nemrég közölte, hogy az előző hónaphoz képest júliusban a vártnál nagyobb mértékben és az idei év legerősebb ütemével csökkent a kiskereskedelmi forgalom, amely újabb jelzés lehet arra, hogy Európa legnagyobb gazdasága recesszióba csúszhat. A németeknél a bolti forgalom reálértéken 2,2 százalékkal csökkent a nyár közepén, ami az elemzőket is megdöbbentette, habár tavalyhoz képest még növekedést mutatnak az adatok. Az euróövezet legnagyobb gazdaságában a GDP 0,1 százalékkal csökkent a második negyedév során, míg a megelőző időszakban 0,4 százalék volt a bővülés. A német gazdaság teljesítményét is a belső kereslet és fogyasztás határozza meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.