Nyaraló vagy lakóház? – Karantén idején átalakul az értékrend

Az elmúlt hónapok kényszerű karantén időszakában sokan igyekeztek a bezártságot oly módon tenni elviselhetőbbé, hogy visszahúzódtak a vidéki kertes házba vagy kiköltöztek a nyaralókba. Ezt a tendenciát ráadásul segítették az ingatlanárak vevők számára kedvező alakulása is. Az ár azonban nem minden.

Horváth Éva
2020. 05. 23. 14:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik a megváltozott életkörülményeik miatt a megszokottól eltérően, az utóbbi időben tartósan a nyaralójukban laknak, joggal tehetik fel a kérdés, lakóháznak számít-e már a korábbi hétvégi ingatlan? A válasz egyszerű: nem az a döntő, hogy a tulajdonos mire használja az ingatlant, hanem az, hogy az adott épület milyen övezeti besorolással, rendeltetési megjelöléssel szerepel a helyi ingatlan-nyilvántartásban. Vagyis a nyaraló besorolású ingatlan akkor is nyaralónak számít, ha egész évben lakják a tulajdonosok.

A kategorizálásnak azért van jelentősége, mert a helyi adózásban, a fenntartásban, a biztosításban, valamint a hitelfelvételnél eltérő szabályok vonatkoznak a lakóházakra, a nyaralókra, vagy a gazdasági épületekre – hívják fel a figyelmet az OTP Bank ingatlanhitelezési szakértői. A minden második CSOK-hitelt folyósító hitelintézet arra figyelmezteti a leendő vásárlókat, hogy bármennyire is csábítónak tűnhet a lehetőség, a falusi CSOK-ot például nem lehet nyaralóvásárlásra igénybe venni.

– Nyaralókra vagy gazdasági épületként bejegyzett üdülőkre államilag támogatott lakáshitel, így a falusi CSOK sem igényelhető. A lakásként bejegyzett társasüdülő kivétel, de a CSOK feltételrendszere szerint a kedvezmény csak akkor jár, ha a tulajdonos bejelentkezik a meghitelezett új otthonába, és 10 éven át életvitelszerűen ott is lakik. Az első feltétel teljesítését a kölcsönt folyósító hitelintézet ellenőrzi, a másodikat az adott település jegyzője vizsgálhatja – magyarázza Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

A CSOK mellett persze piaci kamatozású jelzáloghitelből is lehet finanszírozni a nyaralóvásárlást, ám az már nyilván nem tartalmaz kedvezményeket. Az így felvehető kölcsön összegét, feltételeit pedig számos tényező befolyásolja. Az elsődleges az adott ingatlan értéke. A hitelintézeti értékbecslésnél meghatározó, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon: lakóház-besorolásnál kisebb, nyaraló és gazdasági épületnél nagyobb önrésszel kell számolnia az igénylőnek. A bankok általában az adott települések fejlesztési elképzeléseit, a besorolási övezetek tervezett változásait is vizsgálják. Jó tudni, hogy egy nyaralót a tulajdonosa kezdeményezésére is át lehet minősíteni lakóházzá, ám ez a folyamat általában hosszadalmas és bonyolult.

A hitelintézetek emellett a megvásárolni kívánt nyaraló elhelyezkedését, állapotát, felszereltségét is megvizsgálják. Általános követelmény, hogy legalább komfortos legyen a kiszemelt ház, vagyis legyen benne fűtés, hideg/meleg víz és fürdőszoba. Az összetett feltételrendszer miatt a hasonló méretű és komfortfokozatú nyaralók esetében is jelentős eltérések lehetnek az eladási ár és a hitelintézetek értékbecslése között. E ezért az OTP Bank szakértői azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy előzetesen mindenképpen mérjék fel alaposan a kölcsönfelvételi lehetőségeket, még mielőtt belevágnak a vásárlásba.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.