Pénzeső hullik a településekre

Jelentős összegekkel segítik a következő időszak uniós támogatásai is a helyi fejlesztések megvalósítását, az elmaradottabb térségek felzárkóztatását. Az önkormányzatok beruházásai előtt megnyílik az út, a keret forrásaiból a gazdaság területétől a szociális alapellátásokig széles körben lehet gazdálkodni.

2021. 04. 17. 6:50
null
Utak felújítására és építésére is bőven jut a keretből Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenzéki politikusok rendre azzal támadják a kormányt, hogy elzárja az önkormányzatok elől az uniós támogatásokat. Ebből kiindulva kezdték szorgalmazni, hogy Brüsszel közvetlenül a helyhatóságoknak utalja a pénzeket. A felvetés azonban nem áll szinkronban az igazsággal. A 2021–2027 közötti költségvetési ciklusban ugyanis a régiók és megyék fejlettségi pozícióját erősíti a Terület- és településfejlesztési operatív program plusz. Ennek kerete elsősorban a helyi önkormányzati beruházásokat segíti. A többi között jut pénz gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre, valamint a népességmegtartás és családvédelem térségi és helyi feltételei­nek biztosítására. Támogatásokat lehet igénybe venni például a helyi turizmus erősítésére, infrastruktúra korszerűsítésére vagy éppen a helyi közszolgáltatások fejlesztésére.

Természetesen a többi operatív program keretében megvalósuló projektek is kedvező hatással lesznek a települések életére, de a Terület- és településfejlesztési operatív program plusznak kifejezetten az a feladata,

hogy hozzájáruljon a lemaradással küzdő térségek felzárkóztatásához, ugyanakkor nem marad ki a körből Budapest sem. A célkitűzések között ugyanis szerepel a főváros és térsége közép-európai központi szerepének, gazdasági teljesítményének megőrzése és erősítése.

A támogatásokból fejleszthető a többségi önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzleti infrastruktúra, jut pénz ipari parkokra, inkubátorházakra, innovációs és logisztikai központokra, valamint a szolgáltatások korszerűsítésére. Ezek mellett a pénz felhasználható barnamezős területek gazdasági hasznosítására, helyi gazdaságfejlesztési programokra, az agrártevékenységhez fontos infra­struktúra kiépítésére, cégek piacra jutásához szükséges intézkedésekre. Olyan lehetőségek előtt is nyitva az ajtó, mint például az önkormányzati közétkeztetés támogatása vagy a szociális szövetkezetek segítése. A közlekedési infrastruktúra sem maradt ki a sorból. A program támogatja az utak felújítását, építését is.

Utak felújítására és építésére is bőven jut a keretből
Fotó: Havran Zoltán

Jelentős szelet jut a keretből a turisztikai vonzerő erősítésére, beleértve a kulturális, épített és természeti örökség turisztikai hasznosítását is. Így például lehet majd pályázni a vízitúrázáshoz kapcsolódó megállóhelyek kiépítésére, az ehhez tartozó szolgáltatások kialakítására, kirándulóközpontok, turistaházak és kilátók építésére, valamint a kerékpáros turizmus fejlesztésére.

Az operatív program támogatást nyújt az úgynevezett okoseszközök, digitális megoldások felhasználására. Ez segíti a versenyképességet, élhetőbbé teszi a településeket, hozzájárul a környezetbarát beruházásokhoz, valamint könnyíti a helyi szolgáltatások elérését. A többi között olyan megoldásokra lehet gondolni, mint például a korszerű parkolássegítő rendszerek kiépítése, automatizált öntözésirányítás, online településmarketing, szolgáltatási térkép, integrált zöldhulladék-gazdálkodás vagy éppen a digitális idősellátás.

A keretből elérhetővé válnak források a zöldfelületek megújítására, bővítésére, hulladéklerakók felszámolására és csapadékvíz-gazdálkodás fejlesztésére is. Ahogy lesz pénz a gyermekjóléti programokra, a meglévő bölcsődei intézmények, szolgáltatások fejlesztésére és új férőhelyek létrehozására, az elavult óvodai infrastruktúra korszerűsítésére, valamint a köznevelési intézmények modernizációjára is.

A támogatásokból jut forrás az egészségügyi alapellátás területére is, a többi között fejleszthető az önkormányzati járóbeteg-szakellátás és a helyi mentőállomások infrastruktúrája is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.