Politizálnak a konföderációk

Levélben szólítja fel az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar konföderációk többsége Orbán Viktor miniszterelnököt arra, hogy támogassa az Európai Unió koronavírus hatásait csökkentő helyreállítási tervét. A Munkástanácsok szerint a levél egyértelműen a nemzetközi és hazai baloldal politikai céljait szolgálja, annál is inkább, mivel a magyar kormányfő már kijelentette: ha nem is szívesen, de támogatja a 750 milliárd eurós csomagot.

Nagy Kristóf
2020. 06. 19. 7:34
Palkovics Imre
Palkovics Imre: Eddig nem születtek megszorító intézkedések, 2008-ban viszont igen Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC), hogy támogassa az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási programját, hogy a magyar kormányfő korábban már kifejezte ilyen jellegű szándékát. A Magyar Nemzet információi szerint a magyar és nemzetközi baloldalhoz köthető hazai szakszervezetek közbenjárásával megfogalmazott levél célja – a korábbi ilyen jellegű megmozdulásokhoz hasonlóan – a magyar kormány politikai lejáratását célozza.

A Luca Visentini ETUC-főtitkár és Laurent Berger ETUC-elnök aláírásával ellátott levél szövege szerint az ­európai vezetők történelmi választás előtt állnak pénteken, amikor megvitatják azt, hogy miként lehet megállítani az egészségügyi válság átfordulását egy gazdasági és társadalmi válságba: tanultak-e 2008-ból, és a szolidaritáson, fenntarthatóságon alapuló kilábalást vagy megint a hosszú távra megosztó megszorításokat és rövid távú egyéni érdekvédelmet választják.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke lapunknak megerősítette: a többi hazai szakszervezeti konföderációval ellentétben a Munkástanácsok nem támogatja a levelet, azt nem írta alá. Ennek elsődleges oka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban már jelezte: még ha nem is tartja a legjobb megoldásnak az EU óriáshitel-csomagját, kivételesen támogatja azt, amennyiben annak szétosztása igazságosan történik, és nem a kelet-közép-európai emberek rovására segíti a nehezebb helyzetben lévő tagállamokat.

Palkovics Imre a levéllel kapcsolatban kiemelte: a Munkástanácsok egyértelműsíteni szerette volna, hogy a 2008-as válságkezelést az unió kezdeményezésére szó nélkül hajtotta végre az akkori balliberális kormány, amely idehaza súlyos anyagi krízist okozott az állampolgároknál. Ugyanakkor a jelenlegi kormány eddig nem alkalmazott megszorító válságkezelési intézkedéseket. A Munkástanácsok elnöke kiemelte: a baloldalhoz köthető Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma nem volt hajlandó az ETUC tisztségviselői által jegyzett levélhez megtenni a Munkástanácsok kiegészíté­seit, ezért a konföderáció elhatárolódik a magyar miniszterelnök felszólításától. Ráadásul – mint hozzátette – a levél okafogyott.

Palkovics Imre: Eddig nem születtek megszorító intézkedések, 2008-ban viszont igen
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nem ez az első eset, hogy a magyar szakszervezeti konföderációk nemzetközi, kormányellenes politikai akcióban vesznek részt. Legutóbb év velején, a járvány kitörését megelőzően egy Dobrev Klára DK-s politikus által tartott fórumon nyilatkozott úgy Kordás László, a Maszsz elnöke, hogy az Európai Bizottságnak kellene eldöntenie, Magyarországon mekkora legyen a minimálbér összege. Az érdekképviselet rendszeresen azt hangsúlyozza idehaza és a nemzetközi szövetségen keresztül is, hogy a szociális párbeszéd intézménye itthon nem működik, noha a kötelező legkisebb kereset összegét minden évben a munkaadói és a munkavállalói képviseletek egyeztetése előzi meg. A kormány ráadásul többször kijelentette, a képviseleteknek kell megállapodniuk. Napjainkban minden héten egyeztet a kormány a gazdaságvédelmi intézkedésekről mind a szakszervezetekkel, mind a vállalkozói érdekképviseletekkel, amelyeken részt vesznek a baloldalhoz köthető szakszervezetek tisztségviselői is.

Orbán Viktor a Kossuth rádió múlt pénteki műsorában arról beszélt, a magyar álláspont szerint először meg kell keresni a pénzt, utána lehet elkölteni. Ezzel arra utalt, óriási hitelt vesz fel a járvány utáni helyreállításra az unió. Ugyanakkor kifejezte, valamit tenni kell, ezért kivételesen lehet ezt az eszközt alkalmazni, amennyiben nem a közép-európai országok isszák meg az intézkedés levét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.