Rekord negyedéves eredmény a Teslánál, a bitcoin is besegített

Eddigi legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a Tesla mind nyereségben, mind az eladott autók számát illetően. Idén ötven százalékkal nő a termelés, de még nem éri el az egymillió autót.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 27. 14:49
A driver recharges the battery of his Tesla car at a Tesla Super Charging station in a petrol station on the highway in Sailly-Flibeaucourt
Gyorsan nő a termelés, a cél a legnagyobbak megelőzése. Fotó: Pascal Rossignol Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette negyedéves jelentését a Tesla, amely jobb lett a várakozásoknál: 10,4 milliárd dolláros árbevétel mellett 438 millió dollár nyereség keletkezett, ami részvényenként 93 centet jelent, miközben az elemzői konszenzus 79 cent volt. A cégnek, mint ahogy más autógyártóknak is, szembe kellett néznie a globális félvezetőhiánnyal, de sikerült megoldaniuk az ellátást, nem kellett leállni a termeléssel. Összesen 185 ezer autót szállítottak a negyedév során, ezek mind a most felfutóban lévő Model 3 és Model Y típusok voltak, a Model S és Model X luxusautók gyártása szünetelt, a vásárlókat a korábbi készletekből szolgálták ki. A két típus gyártása az év folyamán újraindul.

A kereslettel nincs gondja a cégnek, egyelőre

több Teslát lehetne eladni, mint amennyit gyártanak.

A gyártást a lehetséges maximális ütemben növelik, ugyanakkor sajtótájékoztatón elmondták, hogy a beszállítói lánc megfelelő működtetése nagy kihívást jelent. Ezzel együtt idén a tavalyinál ötven százalékkal több, összesen 750 ezer autót gyártanak a tervek szerint. A távlati cél több millió vagy akár több tíz millió autó gyártása évente, és a részvény árazása is ezt vetíti előre: a lezajlott korrekció ellenére jelenleg piaci kapitalizációja alapján messze a Tesla a világ legnagyobb értékű autógyára, miközben termelése még csak töredéke a többi nagy gyárénak.

Az évekig veszteséget termelő elektromosautó-gyártó árbevétele és profitja gyorsan nő
Fotó: Reuters

Az eredményben volt egy százmillió dolláros tétel, aminek a befektetők nem túlzottan örülnek. Ez a cég által másfél milliárd dollárért vásárolt bitcoin egy részének eladásából származott. Az ügylet jól sikerült, de a befektetők nem igazán szeretik, ha egy termelőcég erősen spekulatív ügyletekkel is foglalkozik, hisz ezekből óhatatlanul hatalmas veszteségek is adódhatnak.

A legtöbb nagyobb Tesla-befektető az elektromos autózásban elért úttörő szerep miatt tartja a részvényt, a kriptodeviza-spekulációért nem lelkesednek.

Persze amíg ez viszonylag kis tételben zajlik a főtevékenységhez képest, addig nem okoz nagy gondot, emiatt önmagában még nem adják el tömegesen a részvényt.

A negyedéves szinten kilencven centes részvényenkénti eredmény a jelenlegi 720 dolláros árfolyammal 200-as P/E (részvényár osztva az egy részvényre jutó éves eredménnyel) értéket ad, ami rendkívül magas, a befektetők többéves nagy növekedést előlegeznek meg, és persze továbbra is bíznak Elon Muskban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.