Rengeteg készpénz tűnik el évről évre

A Wall Street Journal szerint tavaly 1700 milliárdnyi USA dollár volt kinyomtatva, míg öt évvel korábban csak 1200 milliárd.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 15. 17:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte nagy ütemben hódít az elektronikus fizetés és sokan boldogan állnak át a készpénzmentes, kényelmes életformára, a jegybankoknak mégis egyre több készpénzt kell nyomtatniuk még reálértéken is, és amit ijesztőnek találnak: ennek egyre nagyobb hányada tűnik el. Nem tudják, mennyi van forgalomban, ugyanakkor, ha az elveszettnek hitt készpénz egyszer csak előkerül, és mondjuk egyszerre akarják elkölteni, komoly inflációs nyomást okozhat.

Tartalékvaluta

A Wall Street Journal szerint tavaly 1700 milliárdnyi USA dollár volt kinyomtatva, míg öt évvel korábban csak 1200 milliárd. Ekkora bővülést sem az infláció, sem a gazdasági növekedés nem indokol, bár az USA dollár esetében még csak magyarázható azzal folyamat, hogy az elsőszámú tartalékvalutáról van szó, így a kinyomtatott bankjegyek jelentős része, különösen a nagyobb címletek, külföldre kerül.

Rejtegetik

Más valutáknál azonban, mint például az ausztrál dollár, már sokkal kevésbé találni hasonló magyarázatot. Az ausztrál jegybank szerint a gazdaság méretéhez viszonyított készpénzállomány rekordszinten van, de ennek nem tudják, mi az oka, és azt sem, hol ez a rengeteg pénz, miközben az egyik ausztrál tengerparton 140 ezer dollárnyi készpénzt találtak elásva.

Az ausztrál jegybank szerint a készpénz negyede vesz részt a normál fizetési forgalomban, 8 százaléka mozog a feketegazdaságban, így rengeteg marad, amelynek követhetetlen az útja. Véleményük szerint ennek legnagyobb részét a párnacihában tartják, valamiféle vélt veszélyhelyzet esetére, vagy csak egyszerűen megszokásból. Ennek még viszonylag jobb formája, ha széfben tartják, de sokan eldugják úgy, hogy maguk sem találják, esetleg elássák, vagy a padláson rejtik el.

Gondatlan gondosság

Az elásott készpénz nem kis része elbomlik a földben (ahogy ezt a kokainbáró Pablo Escobarról szóló filmekben láthatjuk), a padláson lévőt pedig gyakran rágcsálók pusztítják el. Az emberek nem is gondolják sokszor, hogy miközben menteni akarják megtakarításukat, ilyen módon épp elpusztítják azt.

Ennek egy igen érdekes esetéről számol be a német Bundesbank elemzője. Valaki félmillió eurót tömött be rossz bojlerjébe, majd míg elutazott, egy barátja megjavította a bojlert, beindította, és effektíve elégette a félmillió eurót. A hazaérkező „megtakarító” beperelte a barátját, de a pert érthető módon elbukta. A Bundesbank szerint egyébként csak Németországban 150 milliárd euró van a párnacihában. Kétségtelen, hogy a kamatmentesség és a negatív hozamok bátorítják a készpénztartást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.