Rengeteg turista maradt el Ausztriából a nyár elején

A bécsi szállodák szemvedték meg meg a legjobban a koronavírus miatti idegenforgalmi visszaesést Ausztriában.

Magyar Nemzet
2020. 08. 14. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljes egészében eltűntek az Egyesült Államokból, Svédországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Dániából érkező vendégek Ausztriából az idei előszezon idején, májusban és júniusban – jelentette az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet.

Ezekből az országokból 95 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben csökkent a beutazások száma, míg Lengyelországból 68 százalékkal, Magyarországról 70, Romániából 77, Csehországból pedig 78 százalékkal kevesebb vendég regisztrálta magát a sógoroknál lévő szálláshelyeken.

Fotó: Reuters

A régióban élen járó Ausztriában a vendégéjszakák száma összességében 70 százalékkal múlt alul a 2019-es nyár kezdetén mért turisztikai forgalmat. Akárcsak más európai országokban, a legnagyobb mértékben – 93 százalékkal – Bécsben esett vissza a forgalom, míg Tirolban és Salzburgban 74 és 73 százalékos volt a csökkenés. Legkevésbé Karintiában csökkent a turizmus a nyári előszezonban, ahol a visszaesés a felére apasztotta a vendégéjszakákban mért látogatottságot.

Míg a szállodák nagyon, a magán szálláshelyek kevésbé estek áldozatául a vírusválságnak: a járványvédelmi korlátozások hátrányos következményei utóbbiak esetén 55 százalékos mínuszt eredményezett – ez az arány a hotelek esetében 74,5 százalékos, közülük is a négy- és ötcsillagos szállodáknál erősebb a veszteség.

Ausztria a május–júniusi előszezonban a teljes nyári szezon forgalmának negyedét termeli meg. Az előzetes számítások szerint éves szinten 25-30 százalékos lesz idén az osztrák turizmus vesztesége az értékesített vendégéjszakákban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.