Sok költséggel jár egy nyaraló fenntartása

A Balaton északi partján az ingatlanok átlagos négyzetméterára áprilisban 424 ezer forint volt, a kifejezetten nyaralóként hirdetett ingatlanoké 374 ezer forint.

2019. 06. 14. 15:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a nyaraló vásárlása, hanem a fenntartása is jelentősen megterheli a családi kasszát. Az OTP Ingatlanpont elemzésében felhívta a figyelmet: érdemes kiszámolni, hogy a család hány napot töltene évente a nyaralóban, majd a vásárlási és fenntartási költségeket is figyelembe véve meghatározható, hogy mennyibe kerül valójában egy nyaralással ott töltött nap.

Valkó Dávid vezető elemző szerint több dologra kell figyelni vásárlás előtt. Fontos például, hogy a kiszemelt nyaralóingatlannak milyen az övezeti besorolása és a rendeltetési jellege az ingatlan-nyilvántartásban. Ha nem lakóházról, nyaralóról, hétvégi házról vagy gazdasági épületről van szó, az alaposan leszűkítheti a mozgásteret akár bővítés, akár hitelfelvétel esetén – nem beszélve arról, hogy a csok például nem vehető igénybe ilyen ingatlan vásárlásához. Saját nyaraló vagy üdülőház esetén érdemes jó előre körüljárni, hogy milyen állandó közmű- és egyéb szolgáltatási költségekkel kell számolni.

Figyelembe kell venni azt is, hogy mivel a nyaralóban – főleg a nyári szezonon kívül – nem nagyon tartózkodnak, a legtöbb biztosító csak az alap-lakásbiztosításoktól eltérő, kedvezőtlenebb feltételekkel köt rá biztosítást. Sőt érdemes a váratlan kiadásokra is létrehozni egy keretet – ezt társasüdülőkben a közös képviselő megteszi, közös költséget beszedve.

A közös kert vagy partszakasz gondozása, a porta- és biztonsági szolgálat viszont jócskán megdrágíthatja egy ilyen ingatlan fenntartását, főleg akkor, ha a szolgáltatásokat csak az év töredékében vesszük személyesen igénybe. Jelenleg üdültetési célú bérbeadás esetén nagyon kedvezők az adószabályok, arra azonban fel kell készülni, hogy az önkormányzat az idegenforgalmi adó beszedése miatt rendszeresen ellenőrzi, valójában hányan tartózkodnak a nyaralóban.

Az Ingatlan.com korábbi elemzése szerint a Balaton északi partján az ingatlanok átlagos négyzetméterára áprilisban 424 ezer forint volt, a kifejezetten nyaralóként hirdetett ingatlanoké 374 ezer forint. A Balaton déli partján fekvő Somogy megyei települések átlagos négyzetméterára 432 ezer forintot tett ki. Az ottani nyaralókat átlagosan valamivel több mint 400 ezer forintért kínálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.