Stabilak maradtak a pénz- és tőkepiacok

Valamennyi befektetési vállalkozás tőkeellátottságát megfelelőnek találták az elemzés készítői.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 30. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekedés és jövedelmezőség jellemezte a biztosítók, tőkepiaci szereplők, pénzügyi vállalkozások piacát tavaly, és az idei veszélyhelyzet sem rendítette meg sem a szereplők, sem a pia­cok helyzetét. A jegybank a minősített otthonbiztosítással, az ingatlanalapok és a spekulatív tőkeügyletek szabályozásával számos kockázatot mérsékelt – áll a Magyar Nemzeti Bank friss biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentésében, amely már a fogyasztóvédelmi elemzést is magába foglalja. Ez utóbbi területen az elemzés szerint az egyik legfontosabb lépés a tavaly kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás koncepciója volt, amelynek nyomán ez év végére megélénkülhet a lakásbiztosítási piaci verseny. A pénztári szektor átláthatóságát ugyanakkor a tavaly kialakított pénztári teljes költségmutató erősítette.

A tőkepiacon a befektetési szolgáltatók forgalma hat százalékkal, a kezelt ügyfélértékpapír-állomány értéke pedig elég jelentősen, 11,3 százalékkal gyarapodott tavaly. A befektetési vállalkozási szektor jövedelmezősége 2019-ben történelmi csúcsot ért el, adózott eredménye 34 százalékkal haladta meg az előző évit. Valamennyi befektetési vállalkozás tőkeellátottságát megfelelőnek találták az elemzés készítői.

Az idei első negyedévben a befektetési szolgáltatók kiugró – az előző negyedévhez viszonyítva 29,5 százalékkal magasabb – tőkepiaci forgalmat realizáltak, az ügyfélértékpapír-állomány piaci értéke viszont 9,6 százalékkal csökkent. A Budapesti Értéktőzsde 2020. évi első negyedéves össz­forgalma 45,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A befektetési alapkezelők által 2019 végén kezelt vagyon is kimagasló szintet ért el 7,5 százalékos növekedéssel. Az idei első negyedévében a szektor kezelt vagyonának értéke ehhez képest 5,8 százalékkal csökkent, elsősorban a kezelt befektetési alapok vagyonának 5,5 százalékos apadása miatt (ennek fő oka a negatív hozamhatás volt). Az MNB hangsúlyozta, továbbra is kiemelten figyeli a kis összegű (főképp kézizálog) hiteleket nyújtó intézmények módszertanát a teljes hiteldíjmutató (thm) számítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.