Százszoros árkülönbség a falusi csok községeiben

A falusi családi otthonteremtési kedvezményben (csok) érintett 2486 településen mintegy 15 ezer családi házat és lakást kínálnak eladásra az ingatlan.com adatai szerint.

2019. 05. 16. 13:34
null
Van, ahol 900 ezer, máshol nyolcezer forint egy négyzetméter Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A falusi családi otthonteremtési kedvezményben (csok) érintett 2486 településen mintegy 15 ezer családi házat és lakást kínálnak eladásra az Ingatlan.com szerint.

A hirdetési oldal elemzése szerint a Balaton közelében fekvő helységek a legdrágábbak. Közülük is Balatonakali emelkedik ki: a Balatonfüredtől 15 kilométerre lévő északi parti településen jelenleg 17 lakóingatlan vár gazdára, átlagosan 913 ezer forintos négyzetméteráron.

Van, ahol 900 ezer, máshol nyolcezer forint egy négyzetméter
Fotó: Havran Zoltán

A Művészetek völgye fesztiválhoz köthető Vigántpetenden nagyjából 900 ezer forintos négyzetméteráron érhető el a két eladó ház. A sorban Tihany következik – bő választékkal –, ahol négyzetméterenként átlagosan 660 ezer forintot kell adni az ingatlanokért.

A Balatonhoz ugyancsak közel eső Szentbékkállán, Dörgicsén és Kékkúton mintegy 480-500 ezer forint a jellemző négyzetméterár.

A lista másik végén a Vas megyei Halastó található, ahol az egyetlen eladó ingatlan fajlagos ára mindössze nyolcezer forint. Alig 12-13 ezer forint az átlagos négyzetméterár a Borsod megyei Felsővadászon, a Békés megyei Pusztaottlakán vagy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainokán is. A szóban forgó házakért csupán 390 ezer és 1,2 millió forint közötti árat kell fizetni.

– Várhatóan a családi és ikerházak vásárlásának, építésének és korszerűsítésének ad lendületet a falusi csok. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a kedveltebb községekben lévő lakóingatlan-állomány minősége jelentősen javuljon. Az érintett települések ingatlanárai között azonban hatalmas különbség figyelhető meg – fejtette ki Ba­logh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A július 1-jével életbe lépő falusi csok lényege, hogy az eddig új lakásra fordítható kiemelt összegű csokot meglévő ingatlan vásárlására, illetve felújítására és bővítésére is fel lehet használni 2486 olyan ötezer főnél kisebb településen, ahol az elmúlt években csökkent a lélekszám.

A túlzott áremelkedést elkerülendő a kiemelt, háromgyermekes támogatási összegnek csak a fele, vagyis ötmillió forint fordítható ingatlanvásárlásra, a másik ötmilliót bővítésre vagy felújításra lehet fordítani. Csak felújításra legfeljebb ötmillió forintot és a kedvezményes hitel felét, hét és fél milliót lehet igényelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.