Szent István emlékérmét bocsát ki az MNB

A jegybank ezzel hétfőtől egy új sorozatot indít Országépítő királyok Árpád dinasztiájából elnevezéssel.

MTI
2021. 01. 09. 18:59
null
Az emlékérmék előlapján középen a Szent István király által veretett dénár hátlapja alapján készült ábrázolás, hátlapján az 1031-ben eredetileg miseruhának készült koronázási palást Szent Istvánt ábrázoló részletének megjelenítése látható.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szent István király tiszteletére ötszázezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és háromezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A kibocsátással a jegybank egy új emlékérme-sorozatot indít Országépítő királyok Árpád dinasztiájából elnevezéssel. A sorozat a történeti hűség megsértése nélkül tíz uralkodóra fókuszál, melyet az előzetes tervek szerint kétévente egy új taggal bővít a jegybank – közölte az MNB. A Szent István államalapító királyunk tiszteletére kibocsátott emlékérme a program legnagyobb értékű darabja.

Az MNB közleménye szerint a korhű forrásmotívumokon alapuló emlékérmék grafikai terveit Tóth Zoltán ötvösművész készítette.

Az emlékérmék előlapján középen a Szent István király által – „Lancea Regis” felirattal – veretett dénár hátlapja alapján készült ábrázolás látható, amelyet tíz darab keresztmotívum vesz körbe. A templomként értelmezhető éremképi elem utal Szent István államalapító és egyházépítő szerepére, pénzkibocsátói tevékenységére, míg a keresztmotívumok Szent István uralkodásának egyik legjelentősebb eredményét, a tíz egyházmegyéből álló magyar egyházszervezet kiépítését reprezentálják. Az emlékérmék hátlapján központi motívumként az 1031-ben eredetileg miseruhának készült koronázási palást Szent Istvánt ábrázoló részletének megjelenítése látható. A koronázási paláston látható Szent István egyetlen fennmaradt korabeli ábrázolása, amelyen a koronás király baljában országalmával, jobbjában hatalmi, királyi jelvényével, a lándzsával jelenik meg. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfeliratos.




Az emlékérmék előlapján középen a Szent István király által veretett dénár hátlapja alapján készült ábrázolás, hátlapján az 1031-ben eredetileg miseruhának készült koronázási palást Szent Istvánt ábrázoló részletének megjelenítése látható

 

Az ötszázezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 31,104 gramm (1 uncia). A 15 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya – hasonlóan az arany változathoz – 31,104 gramm. A háromezer forintos színesfém változat réz és cink ötvözetéből készült, súlya 23,40 gramm. Az arany és ezüst emlékpénzekből tükörfényes kivitelben ötszáz és ötezer darab, a színesfém változatból ötezer darab bronzpatinázott változatot bocsátanak ki.

Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. A Szent István király ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a háromezer forintos címletű színesfém emlékérme egy évig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg. Az arany emlékérmék vásárlási lehetőségét közjegyzői sorsolással koordinálja a pénzverő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.