Szeptemberre az ipari termelés utolérte a járvány előtti szintjét

Az ipari termelés októberi előzetes adatait közli ma első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2020. 12. 04. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyers adatok szerint 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ebben a tavaly szeptemberinél több munkanap is szerepet kapott, hiszen munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal csökkent a kibocsátás. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari termelés 2,3 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipar termelése 3,3 százalékkal nőtt, a bányászaté 26 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 0,2 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.

A járműgyártás 7,8 százalékkal bővült egy év alatt, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás 6,0 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripar kibocsátása 2,1 százalékkal, a gyógyszeriparé – két hónap visszaesés után – 6,7 százalékkal nőtt a belföldi eladások növekedésének és a külpiaci értékesítés visszaesésének eredőjeként.

Az ipari export volumene 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele fél év csökkenés után 8,8 százalékkal, a számítógépiparé 7,5 százalékkal emelkedett, az előző havi szerény, 0,9 százalék után. Az élelmiszerexport 4,4 százalékkal meghaladta a tavaly szeptemberit, a gyógyszerexport ismét csökkent 4,2 százalékkal.

Az első három negyedévben az ipari termelés 9,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5 százalékkal, a belföldi értékesítésé 6,6 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A harmadik negyedévi GDP-adatok szerint az iparban hozzáadott érték negyedéves összehasonlításban 24,2 százalékkal felpattant a harmadik negyedévben, amivel ledolgozta a második negyedévi 20,3 százalékos visszaesését. Az egy évvel korábbitól 2,4 százalékkal maradt el a második negyedévi 20,1 százalékos visszaeséssel szemben. Ezzel a harmadik negyedévi 4,6 százalékos GDP-csökkenéshez mindössze 0,4 százalékponttal járult hozzá, míg a második negyedévi 13,6 százalékos gazdasági visszaesésből 4,2 százalékponttal részesedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.