Szerződésmódosításokra kell készülni az építkezéseken

Mindenre kiterjedő járványügyi intézkedési terv elkészítését, az építkezésen dolgozók egyéni munkába járását, a munkafolyamatok egészen kis brigádokra osztását javasolja az építési vállalkozók szövetsége. Szerintük a korábbinál is fontosabb a rendszeres kommunikáció a megrendelővel, azonban a vis maior kategória értelmezése szerződésenként eltérő lehet.

2020. 03. 31. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány egészségügyi és üzleti kockázatainak megfékezésére fogalmazott meg ajánlásokat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az építőipar szereplőinek és az építkezéseken dolgozóknak. A Koji László elnök aláírásával az ágazatban működő vállalkozásoknak szétküldött dokumentum szerint a közepes és nagyvállalatoknak célszerű teljes körű járványügyi-egészségügyi intézkedési tervet készíteni, melyben benne foglaltatnak az alvállalkozói mikro- és kisvállalkozásokkal szembeni elvárások, tennivalók. Mint írták, a kialakult helyzetben nem javasolt a nagy csoportokban történő munkába járás, törekedni kell a saját személygépkocsival történő közlekedésre. Ha ez nem lehetséges, akkor az utazás ideje alatt arcmaszk és egyéb védőfelszerelés viselését javasolják.

Az ÉVOSZ szerint csökkenteni kell a helyszíni megbeszélések számát, de ha ez elkerülhetetlen, akkor az intézményeket, a feleket lehetőleg csak egy-egy személy képviselje. Indokoltnak látják a munkafolyamatok lehető legkisebb brigádokra bontását, javasolják a kültéri munkáknál a dolgozók egymás közti legalább másfél méteres távolságtartását, a beltéri munkáknál szájmaszk viselését. Amennyiben kijárási tilalmat rendelnek el, a munkaadó feladata, hogy a munkavállalókat ellássa olyan igazolással, amelyet felmutatva eljuthat az építkezésre és onnan vissza is térhet.

Mivel az építésgazdaságban is elhúzódó járványhelyzetre kell számítani, a szakszövetség szerint a cégeknek át kell gondolniuk egész éves üzleti tervüket, felül kell vizsgálniuk szerződéses állományuk teljesíthetőségét. Szintén indokolt felülvizsgálni és megerősíteni a finanszírozási képességet, figyelve a kormány, a jegybank és a számlavezető kereskedelmi bankok által kínált lehetőségekre is.

– A koronavírus, illetve annak hatásai, az elrendelt veszélyhelyzet és a kormány korlátozó intézkedései elháríthatatlan, abszolút jellegű, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülménynek minősülnek, amelyek ha ellehetetlenítik a szerződés teljesítését, úgy vis maiornak tekintendők – szögezte le az ÉVOSZ, hozzátéve azonban, hogy a különleges helyzet kialakulása óta kiadott ajánlások vagy megkötött szerződések teljesítésénél nem lehet vis maiorként hivatkozni a járványra. Hangsúlyozzák, hogy szerződésenként eltérő lehet a vis maior kategória tartalma, ezért mindig a konkrét helyzet értelmezésére van szükség. Egy vagy több munkavállaló koronavírusban való megbetegedése esetén az ebből eredő kár viselése a munkaadó vállalkozást terheli. Ugyanakkor a kár átvállalására az ÉVOSZ szerint kormányzati intézkedések születhetnek.

A szövetség jelezte, a megrendelőkkel minden eddiginél fontosabb az intenzív kapcsolattartás és kommunikáció. – Minden intézkedés, amit az emberi egészség védelmében a munkahelyen teszünk, legyen a megrendelő előtt ismert – írták, hangsúlyozva, hogy fel kell készülni a vállalási szerződések szükségszerű módosítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.