Szűrik az UV-t a napszemüvegek

Aktuális vizsgálatot végzett az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma: tíz felnőtt- és tíz gyermeknapszemüveg fényáteresztését vizsgálta, ami után megállapították: minden termék UV-szűrése megfelelt, habár két terméken a feltüntetett tájékoztatás eltért a mérés eredményétől.

Magyar Nemzet
2020. 07. 10. 11:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár elengedhetetlen kelléke a napszemüveg, amit sokan csak divatcikként tekintenek, pedig ezek a termékek úgynevezett szemvédő eszköznek minősülnek, azaz szigorú előírások vonatkoznak rájuk.

A napszemüveg lencséjének anyaga színezett polikarbonát, amelynek sötét színe a napsugárzás zavaró hatását csökkenti, anyaga pedig az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet – ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A napszemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják be aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat, a jelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

Nemcsak divatcikk, a szem egészségére is hatással lehet
Fotó: burst.shopify.com

– Az évről évre megismételt ellenőrzések eredménye, hogy ma már mind az olcsóbb, mind a drágább árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfelelnek az UV-szűrésre vonatkozó előírásnak – közölte a Magyar Nemzettel Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte, hogy a fogyasztóvédelem továbbra is folyamatos ellenőrzésekkel, rendszeres jelenléttel szolgája a vásárlók biztonságát, és támogatja a tisztességes piaci magatartást.

UV ellen megfelel

A szaktárca idei fogyasztóvédelmi ellenőrzésének megnyugtató eredménye, hogy mindegyik napszemüveg UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt UV400 vagy 100% UV-szűrés értéknek. Vagyis megállapították, hogy a termékek nemcsak a kategóriájuk szerint előírt UV-szűrést teljesítik, hanem annál nagyobb mértékben szűrik a nap káros sugarait.

A vizsgált felnőttnapszemüvegek közül egy esetben fordult elő, hogy azt a gyártó 3-as kategóriába sorolta, azonban a laboratóriumi mérések alapján valójában a 4-es kategóriába tartozik. Ez a termék erősebb mértékben véd ugyan a napsugárzás ellen, de már annyira sötétített, hogy gépjárművezetéshez nem használható biztonságosan, amiről előzetesen tájékoztatni kell a vásárlót – emelte ki a fogyasztóvédelmi hatóság, amely elrendelte az említett termék polcról való levételét és a vásárlóktól való visszahívást.

Megfelelő tájékoztatás

Szintén nem felelt meg a szűrőkategóriába sorolásnak az a gyermeknapszemüveg, amely a mérés alapján 2. kategóriába sorolható, így kevésbé véd az erős napsütés ellen, mint a rajta szereplő 3. kategória jelölés. UV-szűrés szempontjából viszont ez a szemüveg is megfelelő védelmet nyújt, ezért a használata biztonságos. Ebben az esetben a hatóság arra kötelezi a forgalmazót, hogy helyes címkével lássa el a terméket, amely a megfelelő információk feltüntetése után forgalomban maradhat – ismertette Keszthelyi Nikoletta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.