Taroltak az északi parti fürdők a strandminősítésen

Nem maradt el, csak júniusról júliusra csúszott át a belépőjegyes balatoni strandok minősítése, amit ezúttal is a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség koordinált. Az 54 csillagtetős fürdő közül 35 mérettette meg magát, így azok bejáratánál csütörtök reggeltől már a Kék hullám zászló is csábítja a strandolókat.

2020. 07. 15. 15:41
null
Új arculatot és európai színvonalat kapnak a sok helyütt 60-as, 70-es évekbeli fürdőhelyek Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legkomfortosabb önkormányzati fürdők fenntartói ma délelőtt a zamárdi strandröplabdapályán megismerkedhettek egy korszerű homoktisztítási eljárással, majd az üdülőhely kertmozijában átvették a két-, három-, négy- vagy ötcsillagos bizonyítványt.

A strandminősítést kezdeményező tóparti önkormányzatok szövetsége mellett a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselői részt vettek abban a bizottságban, amely az elmúlt három hét során végigjárta a megmérettetésre nevezett balatoni fürdőhelyeket, hogy a szállodák besorolásához hasonlóan eldöntse, melyek jogosultak egy éven át a Kék hullám zászló felvonására.

Minősítési feltételek

Az ellenőrök elsősorban a strand környezeti állapotát, a vizesblokkok higiénés előírásoknak való megfelelését, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát, a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szolgáltatások helyzetét (például mama-baba szoba, családi öltöző) vizsgálták, és arra is kíváncsiak voltak, hogy a fenntartó lehetővé tette-e a mozgáskorlátozottak strandhasználatát, biztosította-e a vízbe jutást szolgáló speciális liftet vagy a kerekes székek tárolására alkalmas helyet.

Mára új arculatot kaptak és európai színvonalúak a sok helyütt 60-as, 70-es évekbeli fürdőhelyek
Fotó: Katona Vanda

A minősítők figyelme a vendéglátó egységek, büfék, bisztrók, fagylaltozók kínálatára, ezen belül az étel-, ital-, hűsítőédesség-árakra is kiterjedt, nemkülönben arra is, hogy a fürdőhely közelében van-e elegendő parkoló, és a strandon belül rendelkezésre áll-e kerékpártároló.

Csillaghullás

A 35 minősített strand közül 17 érdemelte ki az ötcsillagos minősítést, közülük 12 a tó északi partján vonta magára a zsűri figyelmét. (A délieknél jóval kisebb alapterületű, de rendkívül gondozott, és sokféle szolgáltatást nyújtó északi parti fürdők színvonala töretlenül nő, amit az idei minősítések is fényesen bizonyítanak.)

Négy csillagot kapott 14 balatoni fürdő, ezek egyik fele az északi, a másik a déli parton található, míg háromcsillagosra értékelt a bizottság egy keszthelyi, egy fonyódi és egy füredi kempingstrandot. Sajátos helyzete miatt ezúttal csak két csillagot tudott begyűjteni a balatonberényi naturista kemping strandja.

A strandokon máig az egyik legfontosabb élményhely a büfé
Fotó: Kurucz Árpád

A legtöbb pontszámmal büszkélkedő diási Játékstrand az öt csillag mellett a járványra való szakszerű felkészüléséért is díjat vehetett át, továbbá nagyvonalú gesztusként egy vállalkozás elvégezte a 2000 négyzetméter alapterületű fürdő homokfelületének különleges technológiával történt tisztítását. Különdíjat kapott a balatonedericsi Zöld hullám, a fonyód-bélatelepi, a csopaki községi és a keszthelyi Libás strand.

A biciklisek is számítanak

Kétévenként kapnak helyet a bringások igényei a strandminősítési szempontok között, ezért az idei értékelésben nem kaptak külön elismerést azok a fürdők, amelyek őrzött vagy elzárható tárolóval várják a kerékpárral érkezőket – jelezte lapunknak a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke.

Németh Zsolt emlékeztetett: a múlt évben a vonyarcvashegyi és a balatonberényi strand érdemelte ki a kerékpáros strand címet, ugyanakkor volt olyan fizetős fürdőhely, amely belépőjegy-kedvezménnyel várta az egy-két órára betérő, felfrissülésre vágyó bringás túrázókat.

– Azt szeretnénk, hogy a strandok fejlesztésére kiírt pályázatok között a jövőben a kerékpártároló kialakítása is szerepelne. Olyan biztonságos bringatárolóra gondolok, amelyben néhány órára a kerékpáros turista és családja csomagja is elhelyezhető lenne – tette hozzá a sportvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.