Tartja kiváló pozícióit a budapesti rezsi

Tízszeres különbség is látható az egyes fővárosok lakossági energiadíjai között, az eltéréseket nem igazán enyhítik a magasabb nyugati keresetek.

Magyar Nemzet
2021. 03. 08. 10:05
null
Harmadára esett vissza azoknak a száma, akiknek gondot jelent a lakásuk kifűtése Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakossági fogyasztók továbbra is a legkedvezőbb áron jutnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz Európában – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal februári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából. A földgáz átlagára az európai fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabb, a villamos energia pedig az uniós fővárosok között nálunk a legolcsóbb.

Sehol másutt Európában nem mérik olcsóbban a lakossági földgázt
Forrás: MEKH

A lakossági fogyasztóknak biztosított földgáz átlagárát tekintve Budapest továbbra is őrzi a vezető pozícióját, 2,83 eurócentbe kerül egy kWh energiahordozó. Stockholmban ennek majdnem a tízszeresét kell fizetni (23,4 eurócentet), de a második legdrágább Amszterdamban is 10,56 cent egy kWh gáz. Vásárlóerő-paritáson mérve Budapest az ötödik legkedvezőbb helyen áll a rangsorban, és Stockholmban a legdrágább a földgáz a fizetésekhez mérten.

A villamos energia lakossági átlagára 2021 februárjában Budapesten 10,46 eurócent volt kilowattóránként, ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár (Belgrád áll az első helyen 7,8 centtel), míg az uniós fővárosok között a legolcsóbb. A legtöbbet Berlinben kellett fizetni egységnyi áramért, 33,98 centet. Vásárlóerő-paritáson mérve Budapest ugyan a hetedik, de a berliniek sem keresnek annyit, hogy a háromszor drágább áramot meg se érezze a pénztárcájuk: Varsó és Prága után a harmadik legkedvezőtlenebb helyen áll a német főváros.

Jelentős különbségek láthatók a díjszabásban
Forrás: MEKH

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.