Megmaradtak az 1000-1300 forintos menük a balatoni étlapokon, és már 1500 forintért is kaphatunk egy jó adag bográcsos babgulyást vagy halászlét – derült ki szezon előtti körutazásunkon.
Kíváncsiak voltunk, hogy a nyár közeli kirándulások időszakában, amikor már élénkül a balatoni vendégforgalom egy-egy napra és hétvégén, idén mennyire kúsztak fel a tó körüli árak a húsvét óta üzemelő szezonális vendéglátóhelyeken. Úgy tapasztaltuk: egyelőre nem jellemző, hogy drágábban adnák a sztenderd fogásokat.

Fotó: Kurucz Árpád
A balatoni áremelési stop azért is dicséretes, mert közben ezen a környéken is megállíthatatlanul kúszik fölfelé az alapanyagok, jelesül a primőrök ára, ennek ellenére még nem írták át a vendéglők étlapját, és a büfék elé helyezett táblákon sem észlelhető jelentős árváltozás.
Nem lett olcsóbb sem az ikonikus nyári étel: a sajtos, tejfölös lángos vagy a húsos lángos és a kürtőskalács áráért továbbra is mélyen a pénztárcába kell nyúlni.
A hajókikötőhöz közeli büfék 1200 forintért kínálják a babgulyást és a rántott pulykamellet hasábburgonyával, két ropogós keszegért átlagosan 800-1200 forintot kell fizetni.
Az egyik legnépszerűbb balatonlellei étteremben háromfogásos menüt kaphatunk 1250 forintért – választhatunk háromféle levesből, harmadik fogásként kétféle gyümölcssalátából vagy ugyancsak kétféle fagylaltkehelyből.
A fővárosból a Dél-Balatonra tartó autósok köröshegyi megállóhelye közelében álló, falusi csárda hangulatú vendéglőben 900 forintért kínálnak kétfogásos menüt, ott azonban a tapasztalatok szerint a vendég inkább vegyes, harcsafilés, haltejes, gyufatésztás halászlét választ 1600 forintért.
Az egyik ugyancsak népszerű szigligeti étteremben elő- és főszezonban is kapunk 1450-1500 forintért gyümölcslevest, húsos második fogást és üdítőt vagy sört tartalmazó menüt. A vendéglős viszont elárulta: ha a jelenlegihez hasonlóan emelkednek a beszerzési árak, akkor a nyáron fagyasztott gyümölcsből készül a népszerű leves.
Egy jó nevű dél-balatoni borász szerint hozzávetőlegesen se lehet megmondani, hogy egy pincében vagy egy bor-udvarban átlagosan mennyibe kerül egy-egy pohárka cabernet sauvignon, olaszrizling, szürkebarát vagy sárgamuskotály a tó körül. A márkás balatoni bor ára a termelő nevétől, az ital évjáratától és a vendéglátóhely (borudvar vagy pincészet) komfortfokozatától függ.