Tetőzhet a Tesla árfolyama, túl nagy lett az optimizmus

Lecsökkent a Tesla részvénye ellen fogadó befektetők száma, így kérdés, ki fog drágán vásárolni.

Fellegi Tamás Péter
2020. 12. 04. 15:14
A Tesla Roadster is parked in New York's Times Square following Tesla Motors Inc's initial public offering at the NASDAQ market
A Tesla Roadster is parked in New York's Times Square following Tesla Motors Inc's initial public offering at the NASDAQ market in New York, June 29, 2010. Shares of electric carmaker Tesla opened nearly 12 percent above their initial public offering price on Tuesday as investors bet that electric cars would define the future of transportation. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: TRANSPORT BUSINESS) - GM1E66U02UY01 Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év nagy részében a befektetők szájtátva nézték, hogy micsoda őrületes árfolyamemelkedésen megy keresztül a Tesla részvénye, miközben már eleve drágának számított fundamentális alapon, vagyis azt figyelembe véve, hogy a cég mekkora árbevételt és profitot ér el. Az árat elsősorban az kezdte hajtani, hogy évek óta sokan shortolják a részvényt (az árfolyamesésére játszanak), mivel

vagy nem hittek a cég sikerében, vagy csak egyszerűen túlértékeltnek találták a részvényt.

A tőzsdén a legnagyobb és leggyorsabb emelkedéseket épp a részvények ellen fogadók hozzák létre, mivel kölcsönkért és utána eladott részvényeiken emelkedéskor hatalmas veszteség keletkezik, ezért gyorsan vissza kell vásárolniuk azt, mielőtt még nagyobbra nő a veszteség. Különösen gyors a folyamat, ha a gyors emelkedés során újabb befektetők nyitnak short pozíciót, így újabb és újabb kényszerű visszavásárlók jelennek meg. Nagyjából ez történt a Teslánál, míg az ár ebben az évben a hétszeresére nőtt. Most még külön jót tett neki, hogy bekerül a cég az S&P 500 indexbe, így indexkövető alapok is bevásárolnak a részvényeiből. De vajon mi lesz azután?

Magasra szaladt az árfolyam. Reuters/Brendan McDermid (United States – Tags: Transport Business) – GM1E66U02UY01

A short pozícióban lévő részvények száma idén nagyot, több mint hatvan százalékkal csökkent, jelenleg 48 millió darabot tesz ki. Az ebből eredő felhajtóerő tehát csökken, ugyanakkor egyre nagyobb optimizmus mutatkozik az elemzők részéről: még a jelenleginél is jóval magasabb célárakat adnak meg. Ez azt jelenti, hogy az általános várakozás sok év után megfordult, a befektetők tömegei már nem shortolják a részvényt, hanem inkább megveszik, mondván, most már örökké emelkedni fog az ár. Gyakran pont ez a folyamat jelenti a tetőzést egy-egy részvény árfolyamában, és erre még maga a főtulajdonos, Elon Musk is figyelmeztetett a dolgozóknak írt levelében:

ha nem tudják a gyártási költségeket lefaragni és így megnövelni a nyereséget, akkor a most óriási jövőbeni profitot árazó részvényár összeomolhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.