Tíz év után először nő Angliában a pubok száma

Meglepő módon a brit szigetek ősi intézménye a válság óta visszaszorulóban volt az Egyesült Királyságban, 10 éven át csökkent a pubok és bárok száma. Tavaly azonban megfordult a trend: újra több pub nyílt, mint amennyi bezárt.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 17. 18:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi évben 315-tel nőtt a szám, így az Egyesült Királyság teljes területén 39 130 pub üzemelt, azonban a növekedés motorja már nem a sör volt, hanem az étkezési szegmens: egyre többen térnek be ebédelni vagy vacsorázni a hangulatos vendéglátóhelyekre. A csökkenés korábban drámai volt: a pubok száma 2001-ben tetőzött 53 ezer körül, 2008-ban még 50 ezer volt a szám, 2018-ra viszont már 39 ezer alá esett.

A változás a pubokat méretük szerint eltérően érintette: a kisebb, 10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató helységekből arányaiban több zárt be, míg a nagyobb, több mint 25 főt foglalkoztató egységek száma folyamatosan növekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a konyha szerepe növekszik.

2003-ban még minden tíz alkalmazottból három dolgozott a konyhán, ma már a szektorban dolgozó 457 ezer ember 43,8 százaléka foglalkozik az élelmiszerekkel. Sőt, annak ellenére, hogy a pubok száma csökkent 2009-től, a szektorban dolgozók száma az akkori 380 ezerről már 2011-től növekedni kezdett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.