Tizedével több a napelemmel termelt áram

A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a támogatott új beruházásoknak köszönhetően a tavalyihoz képest mintegy tizedével nő – emelte ki Kaderják Péter.

Magyar Nemzet
2020. 03. 28. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a támogatott új beruházásoknak köszönhetően a tavalyihoz képest mintegy tizedével nő – emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azzal kapcsolatban, hogy pénteken kihirdette az energiahivatal az első, új rendszerben kiírt, megújuló alapú áramtermelés (metár) tender eredményét. Kaderják Péter hangsúlyozta: A tender eredményeként évente 193 gigawattóra zöldáram kapcsolódik be Magyarország villamosenergia-ellátásába, vagyis minden esztendőben 93 ezer háztartás teljes áramigénye lesz fedezhető tiszta energiaforrásból. Emellett évi 75 ezer tonnával csökken a hazai szén-dioxid-kibocsátás. A támogatások hozzájárulnak a hazai energiaszektor zöldítéséhez és ahhoz, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon.

A naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiírt pályázat nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint támogatásban részesülnek. A kiírásra 168 ajánlat érkezett, ezek közül került ki a 72 nyertes. Az összes igény több mint két és félszeresen haladta meg a kiosztható támogatási mennyiséget.

A nyertesek nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő napelemek telepítését vagy bővítését tervezik, illetve megépülhet egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is. Az új létesítményeknek a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.