Többet tennének a magyarok az éghajlatért

Megújuló energiaforrást hasznosító berendezést tervez az otthonába telepíteni annak a több mint harmincezer válaszadónak a háromnegyede, akik az MVM Zrt. Nagy energiateszt nevű online kutatásában vettek részt. Többségük még ennél is többet tenne az éghajlatváltozás ellen.

2019. 07. 02. 15:27
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem meglepő, hogy a magyarországi lakosság nem ítéli eléggé hatékonynak az éghajlatváltozás ellen tett saját lépéseit, hiszen az elmúlt néhány évben nemzetközi szinten is kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem – közölte az MVM Zrt. azt az online felmérését követően, amelyben harmincezernél is többen vettek részt. A válaszadók kilencven százaléka értett egyet azzal, hogy a háztartásokon is múlik, mennyi megújuló energiát használ fel egy ország. Legalább részben egyetértett 84 százalékuk azzal az állítással is, hogy a hazai lakosság nem tesz eleget a klímaváltozás ellen.

Kiderült az is, hogy a válaszadók közül tízből kilencen már igénybe veszik a szelektív hulladékgyűjtést, illetve hasonló arányban az otthoni világításra is figyelmet fordítanak. A vízhasználat megtakarításaira több mint hetven, a közlekedési energiafelhasználásra mintegy negyven százalékuk helyez hangsúlyt. Otthoni, már meglévő megújulóenergia-termelésről csak minden tizedik válaszadó számolt be, közel háromnegyedük ugyanakkor tervezi valamilyen megújuló energiát hasznosító eszköz, illetve berendezés telepítését. A beruházás tervezésekor leginkább a telepítési költségeket és a megtérülést veszik figyelembe, míg legkevésbé az esztétikai szempontok számítanak.

Érdekesség, hogy a kutatásban részt vevők több mint 65 százaléka nyilatkozott úgy: hajlandó lenne akár magasabb költségeket is vállalni annak érdekében, hogy zöldáramot használhasson otthonában. A válaszadók ötöde ugyan csak legfeljebb kétszázalékos felárat fogadna el, de negyven százalékuk akár kettő-tíz százalékot is ráfizetne az áram árára, ha az megújuló forrásból érkezik. A pluszköltségek vállalására az átlagosnál nyitottabbak a fiatalok és a nagyobb településen élők: a 18–24 éves korosztály tagjai közül tízből nyolcan így nyilatkoztak, a fővárosban pedig a válaszadók háromnegyede lenne nyitott a magasabb árú zöldáramra.

Az információhiány azonban továbbra is jellemző az alapján, hogy a válaszadóknak csak hatvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy elegendő tudása van a megújulóenergia-források felhasználási lehetőségeiről. A nap- és a szélenergiát szinte mindenki, a geotermikus energiát, illetve a biomassza-felhasználást azonban már kevesebben sorolták a megújuló energia fogalmába (78 és 68 százalék). A válaszadók többségének helyes információja van a magyarországi megújulóenergia-felhasználás mértékéről, tízből négyen azonban felülbecsülték, jellemzően a nők.

Magyarországot napenergiában tartják a leggazdagabbnak a kutatásban részt vevők az összes energiahordozó összehasonlításában. Negyedük ugyanakkor a geotermikus energiát, tizedük a víz- és csaknem hét százalékuk a szélenergiát vélte a legnagyobb potenciálú megújulóenergia-forrásnak. A zöldenergia legfontosabb előnye a megkérdezettek szerint, hogy ez a technológia nem káros a környezetre, szabadon hozzáférhető, illetve olcsóbban állít elő áramot, de legkevésbé a munkahelyteremtő hatást sorolták a pozitív hatások közé.

Finom a csapvíz

Alapvetően elégedettek a fogyasztók a magyarországi víziközmű-szolgáltatókkal – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felméréséből, amelyet 1,8 millió visszajelzés alapján állított össze. Az országban működő 39 víziközmű-szolgáltatóval együttműködésben készített kutatás alapján rámutattak arra is, hogy a lakosok 86 százaléka teljes mértékben vagy inkább elégedett a csapvíz tisztaságával és közel ugyanennyien az ízével is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.