Újabb gyógyír a jegybanktól

A koronavírus-járvány miatt kialakult pénzügyi piaci feszültségek enyhítése érdekében a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa további likviditásbővítő intézkedésekről döntött. A várakozásoknak megfelelően ugyanakkor nem változtatott sem a központi ráta 0,9 százalékos, sem az egynapos betéti kamat -0,05 százalékos szintjén.

Horváth Éva
2020. 03. 25. 9:30
null
A hosszú futamidejű hitellehetőség kiszámítható forrás a pénzintézeteknek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hosszú lejáratú, azaz 3, 6 és 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidejű fedezett, fix kamatozású hiteleszközt vezet be korlátlan keretösszeggel, és ezzel párhuzamosan felmenti a bankokat a kötelező tartalékráta-előírás teljesítése alól – jelentette be tegnap a jegybank alelnöke. Nagy Márton közölte azt is, hogy a két lépés érdemben erősíti a bankrendszer likviditási helyzetét.

Az eszköz fix kamatozását az MNB tenderenként határozza meg, ám annak szintje nem lehet alacsonyabb, mint az aktuális alapkamat. A program teljes keretösszege korlátlan. Ugyanakkor az MNB az egyes tendereken elfogadott mennyiségekről a mindenkori piaci folyamatok alapján dönt. A hosszú futamidejű hitellehetőség kiszámítható forrást jelent a bankok számára, támogatja mind a vállalati, mind a háztartási hitelpiacok és a kulcsfontosságú pénzügyi piacok likviditását, hozzájárul a pénzpiaci hatások mérsékléséhez, illetve elősegíti a finanszírozási környezet stabilitását – húzza alá tájékoztatójában a jegybank.

A hosszú futamidejű hitellehetőség kiszámítható forrás a pénzintézeteknek
Fotó: Bach Máté

Az MNB várakozása szerint az infláció a következő hónapokban a jegybanki cél (három százalék) alá csökken, majd fokozatosan stabilizálódik. Amennyiben szükségesnek látják, a későbbiekben készek további likviditásbővítő intézkedéseket hozni – emelte ki az alelnök. A jegybanki hitelműveletek során szabadon bevonható biztosítékok befogadási értéke jelenleg több mint 9600 milliárd forint, amiből az értékpapírok több mint 7000 milliárd forintot, a fedezeti kör bővítését követően ugyancsak befogadható nagyvállalati hitelek pedig további csaknem 2600 milliárd forintot tesznek ki. A kötelező tartalékráta alóli mentesség mintegy 250 milliárd forintot érinthet.

A távirati iroda összeállításában szereplő elemzők szinte egyhangúan úgy értékelik, hogy az MNB most a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági visszaesés enyhítésére összpontosít, az inflációs szempontok háttérbe szorultak. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató szakértője lazításként értékelte a likviditásbővítő jegybanki intézkedéseket. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője pedig úgy véli, a járványveszély következményei csökkenthetik az inflációt.

Az MNB az első hosszú futamidejű hiteltendert ma tartja, a kötelező tartalékolás alóli felmentés pedig azonnali hatállyal lépett életbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.